Olaydan iki gün sonra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu,'Türkiye'nin yapılacak istişareler sonrası nasıl bir karar alacağını ve atacağı adımı salı günkü grup toplantısında Başbakan Erdoğan açıklayacak' demişti. Bu açıklamanın ardından gözler, Türkiye'nin hamlesinin ne olacağı konusunda Erdoğan'a çevrildi.

Başbakan Erdoğan partisinin grup toplantısında beklenen açıklamayı yaptı.Dünya televizyonları Başbakan'ın açıklamasını canlı yayınladı.

İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satırbaşları;

DAĞLICA SALDIRISI
Hakkari'de icra edilen operasyonlarda 31 terörist etkisiz hale getirildi. Güvenlik güçlerimizin başarılı operasyonları sonucu zayıflayan ve sıkışıklık yaşayan terör örgütü tek çareyi bu tür intihar saldırılarında görüyor. Kayıp vereceğini bile bile gençleri ölüme gönderiyor. Ümit ediyorum ki Dağlıca saldırısı sonrası terörün kirli ve kanlı yüzü bir kez daha görülmüştür.

SURİYE İLE JET KRİZİ
Biliyorsunuz 22 Haziran 2012 tarihinde Suriye'nin 13 deniz mili açığında uçağımıza saldırı düzenlendi ve uçağımız Suriye karasularına düştü.

Üstünü çizerek söylüyorum; uçağımız Suriye hava sahasında vurulmamıştır, uluslararası hava sahasında vurulmuştur. Ancak Suriye karasularına düşmüştür.

Bu menfur saldırının hemen ardından. pilotlarımıza yönelik arama kurtarma çalışmalarını büyük bir hassasiyetle sürdürüyoruz. Bir kez daha pilotlarımızın ailelerine sabır ve metanet diliyorum. Önceliğimiz evlatlarımıza sağ salim kavuşabilmektir. Burada AK Parti grup toplantısında siz değerli milletvekillerimize, bölge ülkelerine ve tüm dünyaya bazı önemli hatırlatmaları tekraren ve altını çizerek yapmak istiyorum. Aziz milletimizle birlikte bölgemizdeki dost, akraba ve kardeş halkların dikkatini bu hususlara dikkat çekmek istiyorum.

Dış politikada aktif bir politika izledikçe ekonomi büyüdü. Türkiye hayata geçirdiği aktif dış politika sonucu daha saygın bir konuma gelmiştir.

Türkiye'nin hiçbir ülkenin toprağında gözü yoktur ve olmayacaktır. Komşularımızın coğrafi konumlarıyla ve zaaflarıyla hiçbir zaman ilgilenmedik.

Türkiye'nin dostluğu son derece değerlidir. Arkasına Türkiye'nin dostluğunu alan her ülke bilsin ki onun arkası sağlamdır.

Bizim için önemli olan dostluk, akrabalık, kardeşlik hukukudur.

Herkes bilsin ki Türkiye'nin dostluğu ne kadar değerliyse, gazabı da o kadar şiddetlidir.

Yumuşak başlılığımız uysal koyun olduğumuz anlamına gelmez. Sağ duyulu olmamız acziyet gibi algılanmasın. Türkiye'nin rüzgarı sert olur.

Bizim soğukkanlı tavrımız birilerini aldatmasın. Ben hamaset diliyle değil, ecdadımdan gelen mirasla konuşuyorum.

Burada da kimseye tarih dersi verecek değilim. Biz tarihi yazarız, ondan kimin ders alacağına karışmayız.

Türkiye'nin büyümesinden rahatsızlık duyanlar var. Bölgedeki kukla yönetimleri Türkiye'ye karşı kışkırttıklarını çok iyi biliyoruz.

Hasmane tutum sergileyenlere karşı yakıcı bir azap olmaya devam edeceğiz.

Silahsız ve kimliği açık olan tehdit oluşturmayan bir keşif uçağımızı düşürdükleri bu olayda Türkiye sonuna kadar haklıdır.
Doğu Akdeniz'in genelinde KKTC dahil olmak üzere haklarımız vardır. Uçağımızın yaptığı uçuş da budur.

Radarlarımızın test edilmesine yönelik bir uçuştur. Suriye tarafından ikaz yapılmamıştır. Sonra da dost olduklarını söylüyorlar.

Kısa süreli sınır ihlalini kimse haksız bir saldırı için mazeret gösteremez.
Bu tür günlerde birlik ve beraberlik içinde olmak millet olmanın gereğidir. Ortak hassasiyetle hareket ettiğimiz muhalefet liderlerine teşekkür ediyorum.

Böyle milli bir meselede TSK'nın haksız ve insafsızca hedefe konulması en hafif tabirle aymazlıktır. Siyasi partilerin süreç boyunca meseleyi malzeme yapmamalarını istiyoruz.
Suriye konusunda kimsenin lafı geveleme, muhalefet olsun diye kendi ülkesine zarar verme lüksü yoktur.
Böyle bir hadise karşısında dahi net tavır takınamayanlar tarih önünde mahçup olacaklardır.
9 asır önce Anadolu'da bir kahraman Kudüs ve Şam'ı korumak için mücadele ediyordu.

Selçuklu ve Osmanlı döneminde Şam, bizim için en az Mekke, Medine ve Kudüs kadar kutsaldı. Suriye'nin cetvelle çizilmiş sınırları Türkiye ve Suriye halklarının kardeşliğini bitiremez.

Kendi tarihinden haberdar olmayanlar bizim Suriye politikamızı anlayamaz.

Suriye'deki yönetim Suriyeli kardeşlerimizi temsil etmiyor.

Oğul Esad, hem kendi halkına, hem Türkiye'ye hem bölge halkına umut verdi, değişeceğini söyledi.

Esad Türkiye'nin yapısından istifade etmek isterim dedi. Umutlandık ama umutlarımız boşa çıktı. Çünkü yalan söylüyordu.

Oğul Esad'ın babasının izinden gitmekte olduğunu gördük. Uyardık, günlerce telefon diplomasisi yaptık ama hep oyaladı.

İkaz ve tavsiyelerimize kulak asmayan Suriye yönetimi kadın ve çocuklara şiddet uyguladı.
Suriye yönetiminin hiçbir meşruyeti kalmamıştır.

Bugün kendi halkını vahşice katleden zorba bir yönetim işbaşındadır. Bu sözlerim bazı köşe yazarlarınca eleştiriliyor.

Biz kimsenin maşası taşeronu değiliz. Başkalarının kışkırtmalarıyla değil kendi gücüyle hareket eden bağımsız bir ülkeyiz.

Ne diyor Hz Ali, haksızlık karşısında susan dilsiz şeytandır.

Şam'ın güvenliği Anadolu'dan Anadolu'nun güvenliği Şam'dan başlar.

Suriyeli kardeşlerimizin mücadelesini desteklemeye devam edeceğiz.

Uçağımızın uluslararası sularda vurulduğu kesindir ve tarafımızca belgelenmiştir.

Uçağımız Suriye karasularına yanlışlıkla ve çok kısa bir süre için girmiştir vurulduğu yer ve zamanın ihlal ile hiçbir ilgisi yoktur.

Uçağımız hasmane bir tutumla hedef alınmıştır.

1 Ocak'tan itibaren Türkiye'nin hava sahası farklı ülkeler tarafından 114 kez ihlal edilmiştir.

Yardıma giden CASA uçağına da taciz ateşi açılması kasıt olduğunun ispatıdır.

Bu saldırının kasıtlı yapıldığına dair kamuoyunu bilgilendirme çalışmaları sürecek.

Türkiye gereken adımları kararlılıkla atacaktır.

Türkiye yerini ve zamanını kendisi tespit ederek uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanarak gerekli adımları atacaktır.

Suriye rejimin sınırlarımızda oluşturduğu güvenlik risklerini tolore etmeyeceğiz ve karşılıksız bırakmayacağız. TSK'nın angajmanı değişti, Suriye'den Türkiye'ye yaklaşan her unsur bir askeri hedef olarak görülecektir.

Savaş çığırtkanlarının, provokatörlerin tuzağına düşmeyiz ancak elimiz kolumuz bağlı oturacak değiliz. Bu hadisenin üstüne kararlılıkla gideceğiz.

Türkiye sadece terör meselesiyle uğraşan bir ülke değildir. Türkiye bölgesinde devasa projeleri hayata geçiren bir ülkedir.

Bahçeli'ye bugün grup toplantısında yaptığı konuşmadan ötürü teşekkür ediyorum. Diğer liderler de aynı hassasiyeti göstermeli.