Nane, “Başbakan Erdoğan ve bakanlarımızın açıklamaları sonrasında sektör hareketlendi” dedi.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomiye ilişkin “harcamaları kısmayın” açıklamaları perakende sektörünü canlandırdı. Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) ile TOBB Perakende Meclis Başkanı Mehmet Nane, sektörün ağustos başlarında 10 günlük bir durgunluk yaşadığını, Başbakan’ın açıklamaları sonrasında sektöre hareketlilik geldiğini söyledi. Nane şöyle konuştu:
 
İhtiyacınız kadar alın
 
AVM’ler bir nevi lokomotif görevi yapıyor. Perakende bir ülke ekonomisinin barometresi gibidir. Bugün oluşan bir olay pozitif negatif veya anında bize yansır. İhtiyacınız kadar alın, diyoruz. Gayri safi milli hasılanın yüzde 30’u kadar ihracat yapıyoruz. Yüzde 70 iç pazara bağımlıyız. Yüzde 70’lik bir canlanma bu ekonominin kalkınmasına yeterlidir, fazlası israfa girer.
 
Geleceğimiz olumlu
 
Barometre gelecekte gayet iyi görünüyor. Pozitif anlamda alışveriş eğilimi devam ediyor. Yurtdışındaki ekonomik gelişmelerden ve bunun ülkeye yansımasından dolayı ağustosun ilk on gününde bir duraksama oldu. Sayın Başbakanımız ve başta Ekonomi Bakanımız olmak üzere Merkez Bankası’nın da desteği ile beraber kara bulutları dağıttılar.
 
Shopping Fest'e  İKSV desteği
 
Mehmet Nane, 18 Mart-26 Nisan tarihleri arasında düzenlenen alışveriş festivali İstanbul Shopping Fest (İSF) hakkında da önemli açıklamalarda bulundu. İSF'nin bir ekip projesi olduğunu vurgulayan Nane, "AMPD, AYD ve BMD gibi 3 tane sektörel dernek ile desteğini esirgemeyen kamu ve özel sektör kuruluşları ile çok büyük emek sarfettik" dedi. İSF'nin 2012'de 9-29 Haziran tarihlerinde yapılacağını belirten Nane, İstanbul Kültür Sanat Vakfı'nın (İKSV) 40'ıncı yıl kutlamalarını da festivale dahil etmek istediklerini söyledi. Nane, "Turist alışverişe geldiğinde kültürel etkinliklerle de eğlenceyle de bunu bütünleştirmeye çalışıyoruz. Bu sayede turiste artı gerekçeler kazandırıyoruz" diye konuştu.
 
2015'e kadar İstanbul'a gelen turist sayısını 7 buçuk milyondan 10 milyona çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Nane, "Turist başı harcamaları da 580 dolardan 1000 dolara çıkarmak. İstanbul'un gelirini ortalama 2.5 milyar dolar artıracağız" dedi. 
 
Merve ÇİFTÇİ/ İSTANBUL