Gezegenevi, bilgisayar ile yönlendirilen balıkgözü lens ile kubbe şeklinde hazırlanan bir yapının içinde, 360 derecelik bir açıda 3 boyutlu görüntü yansıtarak evrendeki yerimizi, Samanyolu’nu ve diğer gök cisimlerini toplu olarak gösterebilen çok özel bir sistemdir.

basak-gezegenevi.jpg

     Gezegenevleri tarihini bir inceleyecek olursak; söylenceye göre, 13. yüzyılda Haçlı Seferleri esnasında geri dönebilenlerin yanlarında getirdikleri siyah bir çadırın üzerinde yıldızların konumlarıyla örtüşen delikler vardı. Gündüz deliklerden süzülen güneş ışığı, gökyüzünün gece halini yansıtıyordu. Hatta söylenceye göre ilk gezegenevlerinin de Anadolu’da kullanıldığına işaret edilmektedir. Alman Zeiss firması 1923 yılında ürettiği yansıtıcılarla birlikte birçok gezegenevi kurulmuştur. Ülkemizde İstanbul’da, İzmir’de, Gaziantep gibi büyük illerimizde var olan gezegenevlerinin bir benzerini de Aydın’ımıza Başak Koleji kazandırarak, yine bir ilke imza atmıştır.

Konu ile ilgili bilgi aldığım Okul Müdürü Nail Ergun, gökbilim ve coğrafya gibi bilimlerin uygulamalı olarak gösterilmesinin öğrenciler arasında, hem eğlenceli hem de bilginin kalıcılığı bakımından gerekliliğini vurguladı. Ayrıca açacakları gezegenevini, tüm Aydın halkına hizmet verecek şekilde düzenleyeceklerini belirtti. Ergün diyor ki, “Çocuklarımız, artık, bir haftanın neden 7 gün olduğunu, mevsimlerin neden değiştiğini, yıldızlar sayesinde nasıl yön bulabileceklerini, evrenin büyüklüğünü ve daha birçok konuyu eğlenerek ve yorumlayarak öğrenecekler”

    Aydın’a yine böyle önemli bir konuda hizmet veren Başak Kolejini kutlar ve yazımı yine “Her kente lazımsın Başak Koleji” diye bitiriyorum.