Küresel krizi de etkisiyle oldukça zor günler yaşayan vatandaş, en çok tıpkı reel sektörü de bu süreçte yalnız bırakan bankalardan şikayetçi oldu. Ancak şikayet listesi bankalardan geçilmiyor. Kart aidatı başta olmak üzere hesap işletim ücreti, ATM'lerden alınan haksız bedel, havale ve EFT bedelleri ise diğer şikayet konuları arasında yer alıyor. Tüketiciler Birliğ Başkanı Nazım Kaya, çok yakında kredi kartı aidatı zaferini de ekleyeceklerini bildirdi.

1 MİLYARLIK KAZANÇ

Kaya, “Bu dava tüketici için çok büyük önem taşıyor. 25 Aralık'ta da bu bir zaferle sonuçlanacak. Bankalar için yıllık nakit ve masrafsız asgari 1,2 milyar TL gelir anlamına gelen kart aidatlarında, ilk duruşmaya 23 avukatı ile katılan bankacılık kesiminin açılan davaya verdikleri önem ve gösterdikleri hassasiyet ortada. Çünkü en büyük kazançları bu ama haksız kazanç. İnşallah tüketici 2010'a kart aidatından tamamen kurtulmuş olarak girecek” dedi.

20 ŞİKAYET...

Nazım Kaya, kart aidatlarına her gün en az 15-20 şikayet geldiğini vurgulayarak, “Biz tüketicinin arkasındayız. Tüketici resmen sömürülüyor. Denetleme organı görevini ihlal ediyor ki bu görev bize düştü. Aynı şekilde fahiş rakamlar alınan EFT ve havale ücretleri de bizi bezdirdi” dedi. Dünyada finans sektörü kaynaklı başlayan krizden Türkiye'deki bankaların etkilenmemesinin manidar olduğunu vurgulayan Kaya, “Bu zaman zarfında yüzde 46 kar ile kazanan bankalar oldu. Ancak kimin üzerinden tüketici üzerinden.

2010 ZAFER YILI OLMALI

Reel sektörü kredi vermeyerek dara düşüren bankalar kart aidatları, işletim ücretleri gbi yasa dışı yollarla kasalarını doldurdu. Ama bu yıl tek temennimiz bunun sona ermesidir. 2010'un tüketici içn zafer yılı, hak ve adalet yılı olması diliyorum” diye konuştu.

ORTAK ATM LEKE OLDU

“Ortak ATM de 2009 yılının kara bir lekesi olarak tarihe geçti” diyen Kaya'yı ÇETKODER de destekledi. Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği'ne (ÇETKODER) yılın 11 aylık döneminde 54 bin 479 şikayet ile bankacılık sektörünün ilk sırada yer aldığını bildirdi.


SIRA SIRA İNCİLER şikayette döküldüler


Tüketici dernekleri kendilerine ulaşan şikayetleri ise şu başlıklarda sıraladı:


Kredi kartı aidatı alınmasının hak ve hukuksuzluğu, bu parayı ödemek istemiyorum başvurusu 43 bin 750,

Bankaların ortak ATM kullanımından gizlice aldıkları işlem bedellerinin tüketiciye yansıması ile yapılan şikayetler 4 bin 500 13,

Bankaların verdikleri hizmet karşılığı aldıkları ücretlerin yüksek oluşu, havale ücreti, hesap işletim ücreti v.s. gibi 6 bin 200 16,

Esnafın ödemekte zorlandığı BAĞKUR primlerini yüksekliği ve borçlularına uygulanan faizlerin yüksekliği 28 bin 200 5,

Aylık sabit ücret uygulaması bin 124,

n Sabit telefon çekilmeden ADSL hizmeti verilmemesi bin 300 12.

'Zamlardan da açtığımız davalardan da BİZ YORULDUK ONLAR YORULMADI'

Tüketicileri bu kriz yılında en çok daraltan bir diğer konu ise zamlar oldu. Nazım Kaya, vatandaşın krizde düşülmediğini iddia ederek, 2010 bütçesinin de yine ciddi zamlarla geldiğini belirtti ve ekledi: “Başta metrobüse gelen zam olmak üzere tüm zamlara karşıyız. Ayrıca bu 2010 bütçesi de bizi bükecek. Bütçe krizden kurtulacak ama 2010 bütçesini tüketici taşıyacak. Biz isterdikki kazanan vergi alınan bir bütçe olsun ama öyle olmadı. Kamu zamlarını da beraberinde getirecek bir bütçe yani zam bütçesi oldu.” dedi. Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Ali Çetin, Aralık ayında yapılacak doğal gaz zammının çok tepki çekeceği düşünülerek, 2010'a ertelendiğini savundu ve 'Bakanın doğal gazın otomatik fiyatlandırmaya tabi olduğu açıklaması, tüketicilere 2010 yılında yansıyacak zammın yüzde 50 ile yüzde 70 arasında olacağını gösteriyor' şeklinde konuştu.

Türkiye'de yasal hakkını en çok Kayserili aradı

Tüketici derneklerine yapılan şikayette ilk sırayı Kayseri alıyor. Ticari zekaları ile ünlü Kayserililer yine hemşehrileri tarafından tüketici derneklerine şikayet edilmiş. Kayseri'yi İzmir şikayet konusunda takip ederken Tunceli'nin de 12. sırada bilinçlilik yerini aldığı listede gözleniyor.

Kayseri


İzmir


Bursa


Konya


İstanbul


Trabzon


Ankara


Adana


Eskişehir


Karaman


Gaziantep


Tunceli

HESAP İŞLETİM ÜCRETLERİNDE TÜKETİCİ ZAFERİ

Tüketiciler Birliği Eski Genel Başkanı ve Tüketici Hakları Uzmanı Av. M. Bülent Deniz, bir rapor hazırladı. Rapor ile yaşanan sorun tüm boyutları ile ele alınırken acil olarak alınması gereken somut önlemler ile ilgili bilgi verildi. Yaşanan sorundan en az şekilde etkilenmek ve dahası bu sorunun toplumsal bir patlamaya dönüşmesini engellemek için siyasi iktidar tarafından acil olarak; kredi kartları konusunda yasal düzenlemenin yapılması, enerji ve diğer zorunlu tüketim kalemlerinin fiyatlarında indirimi sağlayacak yasal ve vergi indirimi düzenlemelerinin gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Banka hesaplarından alınan hesap işlem ücretini değerlendiren Tüketiciler Birliği Ankara Şube Başkanı Av. Hakan Tokbaş, “Banka, tüketiciden kestiği hesap işlem ücretinin 10 katını icra yoluyla geri ödemek zorunda kalmıştır. Bütün tüketiciler, hesaplarından tahsil edilen yıllık hesap işletim ücretinin iptali için vakit geçirmeden Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri'ne başvurmalıdır. Bankalar ise kanuni dayanağı olmayan hesap işletim ücreti uygulamasından biran evvel vazgeçmelidir” şeklinde konuştu.


Windows vergisine 'dur'

Bilgisayar satın almak isteyen kullanıcılara, Microsoft'un Windows işletim sistemi yüklü ürünler dayatılmasına Ankara 1. Tüketici Mahkemesi 'dur' dedi. Her satılan bilgisayarla birlikte Microsoft'a giden ve kullanılanlar arasında adı 'Windows vergisi'ne çıkan uygulamaya ilk itirazı, satın aldığı bilgisayarla birlikte kendisinden Windows ücreti tahsil edilen Av. Nihad Karslı yaptı. Pardus Kullanıcı Derneği Başkanı ve aynı zamanda Linux Kullanıcıları derneği üyesi Av. Nihad Karslı'nın Kasım 2008'de satın aldığı bilgisayar ile birlikte Microsoft Windows'u da satın almak istememesi nedeniyle açtığı dava bugün sonuçlandı. Ankara 1. Tüketici Mahkemesi'nin verdiği karara göre Microsoft Windows'un o günkü fiyatı olan 140 TL faizi ile birlikte kullanıcıya iade edilecek. Karara emsal teşkil edeceği için, tüketiciler artık bilgisayar alırken istediği işletim sistemini seçmekte özgür olacak ve Microsoft'un Windows işletim sistemi kullanıcılara dayatılmayacak.


Elektrik zammı sonucu da yolda

Tüketiciler Birliği, elektrik tüketim fiyatlarına yapılan yüzde 9.68 zammın iptali için de dava açtı. Tüketiciler Birliği Onur Kurulu Başkanı Aydın Ağaoğlu, “Tüketiciler işsizlik ve gelir kaybından dolayı açlık ve yoksulluk çekerken, bu zam haksızlıktır” dedi. Ağaoğlu, kriz ortamında yapılan bu zammın karartma günlerinin habercisi olduğunu öne sürdü. Dernek Başkanı Nazım Kaya da dava sonucu en kısa zamanda beklediklediklerini belirtti.


Sabit ücret sabit şekilde alınıyor ama NASIL?

Geçtiğimiz yıllar dahil olmak üzere 2009 yılında da tüketiciyi en çok bezdiren bir diğer konu ise cepten sabite tüm telefonlar oldu. Tüketici dernekleri de bu konuda hassasiyet gösterirken açılan davalar ise almış başını gidiyor. En son Tüketiciler Birliği tarafından Turkcell için açılan ve tüketici lehine sonuçlanan dava dışında ayrıca Türk Telekom'un ve Avea'nın da süren davaları var. Ancak Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, “Bizler tüketici birlikleri olarak bu konunun peşini bırakmıyoruz. Ancak sonuç gelmiyor. Mesela Turkcell, kamu personeline yönelik düzenlediği Bizbize Kamu Her Yöne tarifesinde yüksek faturalar ödemek zorunda kalan tüketicinin yoğun tepkisine neden olan ve dava açılan olayla ilgili olarak Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTİK) nihai kararını verdi. Biz haklı çıktık. Aynı tarife davasını Avea'ya da açtık ancak sonuç yok.” açıklamasında bulundu. Kaya ayrıca, 2010'da yalın ADSL'e geçileceği için ciddi sıkıntılar ve rekabetin olacağını sözlerine ekledi.

Barajlar boşaldı fiyat arttı şimdi dolu ama indirim yok

Zamların tüketicinin belini kırdığını savunan tüketici federasyonları, en son suya gelen yüzde 134'lük zam için açılan davayı kaybettiklerini belirten Tüketiciler Birliği peşini bırakmayacaklarını vurguladı

Kamusal hizmetlerde yapılacak fiyat artışlarının enflasyondan yüksek olmaması gerektiğine dair yüksek yargı kararları bütün kesimler tarafından biliniyor” diyen tüketici dernekleri buna rağmen Tüketiciler Birliğ tarafından suya 2007'de yapılan yüzde 134'lük zammın itirazı için açılan davayı kaybetti.

Dernek Başkanı, konunun yargı ile sonuçlanmasından sonra “Gerekeçe olarak barajların boşalmasını göstermişlerdi. Peki şimdi doldu niye zammı geri almadınız ya da indirim yapmadınız” diye sordu. Vatandaşa hak aramaz muamelesi çekildiğini belirten Kaya, “Her ne olursa olsun mücadelemizi bırakmayacağız” dedi.

AMAN HASTALANMAYIN!

Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya, özel hastanelerde yüzde 30 olarak uygulanan katkı payının da haksız olduğunu belirterek, “Özel bir hastaneye giden bir hastanın tüm masrafları 150 TL olduğu düşünülürse; yüzde 30 katkı payı alındığında: 45 TL, yüzde 50 katkı payı alındığında: 75 TL, yüzde 70 katkı payı alındığında: 105 TL, olacak . Bu da vatandaşa 'sakın hastalanmayın' demektir” ifadelerini kullandı./yeni şafak