Ekonomi yönetiminin tüketimi ve dolayısıyla cari açığı frenlemek için ihtiyaç kredisi ile taksitli kredi kartı kullanımına getirdiği sınırlamalar, bankaları durduramadı. Taksitli kredi kartı kullanımının hızla gerilediği, ihtiyaç kredilerindeki büyümenin ise durma noktasına geldiği bu yıl, nakit avans ve kredili mevduat hesaplarının (KMH) kullanımı hızla artıyor. Bankaların, kredi kartına taksitteki sınırlamaları aşmak için geliştirdiği ilginç yöntemlere de her geçen gün yenisi ekleniyor. 

KART LİMİTİ KMH'YE AKTARILDI 
Bankaların, özellikle kredi kartlarına ilişkin olarak geliştirdiği en çarpıcı yöntem ise, kredi kartı limitlerinin KMH'ye çevrilmesi oldu. Bazı bankalar, kredi kartı kullanıcılarını arayarak, limitlerinin büyük bir bölümünün, istenilmesi halinde nakde çevrilerek, o kişiye ait açılan bir mevduat hesabına aktarılmasını teklif ediyor. 10 bin TL kart limiti olan bir tüketici telefonla aranarak, limitinin 8 bin liralık kısmının, KMH hesabına aktarılabileceği belirtiliyor. Tüketicinin bunu kabul etmesi halinde banka, kredi kartından aktardığı parayı, tüketiciye taksitle kullanma imkânı da sağlıyor. Tüketici, bankanın karttan normal hesaba aktardığı parayı çekerek cep telefonunu alıyor. Telefon bedelini de bankaya, yine taksitle ödüyor. Bazı bankalar tüketiciye peşin alışverişlerini taksitlendirme imkânı sağladı. Mağazalarla yapılan özel anlaşmalar da bu dönemde arttı. Kredi kartında nakit avanslarda aylık faiz oranı yüzde 2, KMH'de ise yüzde 2.5'in üstünde bulunuyor. 

KREDİNİN 3 KATI NAKİT AVANS
1 Şubat 'ta getirilen sınırlamanın etkisiyle 31 Ocak 2014'te 47 milyar 872 milyon lira olan taksitli kredi kartlarının tutarı, 36.4 milyar liraya indi. 2013 sonunda 86.6 milyar TL olan ihtiyaç kredileri ise, 13 Haziran'da 91.1 milyar TL oldu. Tüketiciler kredi kartlarından bu yılın ilk 4 ayında 13 milyar 156 milyon TL nakit avans çekti. Çekilen nakit avans tutarı, bu yıl kullanılan 4.5 milyar TL'lik ihtiyaç kredisinin üç katına ulaştı. KMH ise 6.1 milyar lirayı geçti.