Kampanya, kart harcamasının asgari tutarı ödenmesi halinde kalan borç için uygulanacak faizde yüzde 50 indirim yapılmasını öngörüyor. Mesajın ulaştığı kart sahipleri, "Borcunu düzenli ödeyen birisine böyle bir mesaj gönderilmesi ilginç. Sanki, bilerek faiz batağına çekilmek isteniyormuşuz gibi bir durum ortaya çıkıyor." diyerek tepki gösterdi. 

Tüketiciler Birliği Başkanı Nazım Kaya da söz konusu kampanyaya tepki gösterdi. Kart borcunun asgari tutarını ödemeyle vatandaşın borçtan kurtulamayacağının altını çizen Kaya, "Banka bu kampanya ile neyi amaçlıyor anlamadım. Agari tutar, zor durumda kalan müşterinin kartının bloke olmaması için, açık kalması için uygulanan bir kolaylık. Banka, bu durumda ikramda bulunuyor gibi gözüküyor. Ama bu, müşteriyi asgarisini öde diyerek faiz batağına çekmek demek. Borç ödenemedikten sonra melek yüzlü banka üzerindeki kostümü çıkarıyor. Zebani rolüne giriyor." ifadelerini kullandı. 

Tüketicinin bayram öncesinde bu tip kafa karıştırıcı kampanyalara kanmamasını tavsiye eden Nazım Kaya, "Alışveriş tüketim bütçemiz çerçevesinde yapılmalıdır. Başkasının parasıyla yapılan bu harcama bize zehir olarak geri döner. Reklamlara kanmasınlar perde arkasına baksınlar." diye konuştu. 

Bankalara olan kredi kartı borcunun 30 milyar lirayı geçtiğine dikkat çeken birlik başkanı Kaya, bu borcun her yıl yüzde 30 arttığını kaydederek, "Vatandaşın geliri yüzde 30 artıyor mu ki borçlar bu kadar yükseliyor. Kredi kartı batakları bu sebeple çoğalıyor." şeklinde konuştu. 

"AMACIMIZ DÜZENLİ ÖDEMEYİ TEŞVİK" 

Yapı Kredi'nin gönderdiği mesajda şu ifadeler yer alıyor: "Eylül'de Yapı Kredi kredi kartı borcunuzun asgari tutarını ödeyin, kalan borcunuz için yüzde 50 faiz indiriminden yararlanın. Katılım için Faiz yazıp 3160'a gönderin." 

Söz konusu mesajın banka tarafından gönderildiğini Yapı Kredi'nin 444 0 444 numaralı müşteri hizmetleri de doğruladı. Müşteri hizmetleri yetkilisi, "Eylül ayında böyle bir kampanyamız oldu. Faiz yazım 3160'a gönderenler asgari tutarı ödemeleri halinde kalan borcun yüzde 50'sini ödeyecekler. Bu mesajı tüm müşterilerimize bilgilendirme amaçlı gönderdik. Amacımız kartlara düzenli ödeme yapılmasını sağlamak." ifadelerini kullandı. 

BABACAN, İHTİYAÇ KREDİSİ ÖNERMİŞTİ 

Kredi kartlarında biriken borçlar yüzünden dönem dönem yeniden yapılandırmalar gündeme geliyor. Hükümetin kredi kartı borçlarına getirdiği yeniden yapılandırma imkanının duyurulduğu basın toplantısında Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, vatandaşlara ihtiyaç kredilerini önermişti. İhtiyaç kredilerinde çok daha düşük faizler olduğuna dikkat çeken Babacan, "Vatandaşlarımıza ihtiyaç kredisi mekanizmalarına eğilmesini öneriyorum." demişti.