İngiltere"nin başkenti Londra"da haftasonunda maliye bakanlarının yaptığı G-20 toplantılarının ardından merkez bankası üst düzey yöneticileri ve piyasa düzenleyicileri, bu kez İsviçre"nin Basel kentinde biraya geldi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet"nin de katıldığı Basel"deki Uluslararası Ödemeler Bankası (BIS) toplantısında kararlaştırılan yeni global kurallara göre, bankalar kârlarının daha büyük bir oranını zor zamanlar için ayırmaları gerekecek ve banka borçlanmalarına sınır getirilecek.

G-20"ye cevap

Basel"de alınan son kararlar çerçevesinde alınan önlemler, bankaların sermaye yeterliğiyle ilgili yeni koşulların yanısıra, borçlanmalarda kaldıraç oranı uygulaması, fon likiditesi için global standartları ve bankaların ekonomideki yükseliş ve düşüşler karşısında kırılganlığını azaltacak yeni bir çerçeveyi de içeriyor. Risk yönetimi ve banka denetim kuralları için oluşturulan yeni çerçeve, G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının banka sermaye kurallarındaki sorunların çözülmesi ve mali kurumların piyasalardaki çalkantılara ve ekonomideki sıkıntılı dönemlere karşı güvenliğinin artırılması için yaptığı çağrıya cevap niteliğinde.

27 ülke mutabakatı önemli

BASEL"deki toplantıya başkanlık eden Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet, “Geçmişteki gözlemlerimizden alabileceğimiz bütün dersleri almamız gerekiyor ki gözlemlediğimiz tepe ve dip döngülerini yeniden yaşamayalım... Kredi ya da varlıklarda şişkinliğe yol açacak balonlardan, risklere karşı dikkatsizlikten ve aşırı risk almaktan kaçınmalıyızBugün dünyanın 27 büyük ülkesi arasında varılan mutabakat, banka düzenleme ve denetiminde global seviyede yeni kurallar ortaya koyduğu için çok önemlidir” dedi. Merkez bankası başkanları da yaptıkları açıklamada, yeni önlemlerin mali stresin şiddetini azaltacağı görüşünü belirttiler.HÜRRİYET