Ankara BM Enformasyon Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Genel Sekreter Ban, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü vesilesiyle yayınladığı mesajında, mültecilere yönelik yardımların tüm dünya tarafından eşit olarak üstlenilmesi gerektiğini belirtti. 
 
Bu yıl 1951 tarihli Mülteciler Sözleşmesinin 60. yıldönümünün kutlandığını, ayrıca Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) kuruluşunun da 60. yılı olduğunu hatırlatan Ban, aradan geçen onca yıla rağmen dünya genelinde mültecilerin ve zorla evlerinden edilenlerin sayısı azalmadığı gibi onlara yardım eli uzatmanın da daha kolay bir hale gelmediğini ifade etti. 
 
ANA NEDEN SAVAŞLAR 
Bugün olduğu gibi dün de insanların evlerinden edilmelerinin ana nedenini savaşların oluşturduğunu kaydeden Genel Sekreter Ban, Somali, Irak ya da Afganistan'da olduğu gibi sonu gelmeyen ihtilaflar ve istikrarsızlıklar, Kuzey Afrika ve Ortadoğu'da yaşanan krizler nedeniyle günümüzde zorla evlerinden uzaklaştırılmış insanların sayısının 44 milyona ulaştığını bildirdi. 
 
Günümüz dünyasında daha başka nedenlerin de öne çıkmaya başladığını belirten Ban, eskiden BMMYK sadece savaş ve baskılardan kaçan insanların yardımına çağrılırken bugün artan sayıda insanın aşırı yoksulluk, çevresel tahribat, iklim değişikliği ile ihtilaflar arasındaki, giderek daha belirgin hale gelen karmaşık ilişki nedeniyle evlerinden uzaklaşmaya zorlandığını dile getirdi. 
 
YOKSUL ÜLKELER DAHA FAZLA KİŞİYE YARDIM EDİYOR 
Zorla evlerinden edilenlerin getirdiği yükün dünya tarafından eşit olarak paylaşılmadığına işaret eden Ban, yoksul ülkelerin zengin ülkelere nazaran daha fazla sayıda evlerinden edilmiş kişiye yardım etmek zorunda kaldığını vurguladı. 
 
Genel Sekreter Ban, mülteci karşıtı görüşler en fazla sanayileşmiş ülkelerde yüksek sesle dile getirilirken dünya genelinde mültecilerin yüzde 80'ine kalkınmakta olan ülkelerin yardım eli uzatmak zorunda kaldığını vurgulayarak, bu duruma eşitlikçi bir çözüm bulunması gerektiğini kaydetti. 
 
Kimsenin mülteci olmak istemediğini dile getiren Ban, kimsenin böylesine küçültücü ve zorlu bir süreçten geçmek zorunda olmadığını, ancak, milyonlarca kişinin bunları yaşadığını belirtti. 
 
‘BİR KİŞİNİN BİLE MÜLTECİ OLMAYA ZORLANMASI KABUL EDİLEMEZ’ 
Bir kişinin bile mülteci olmaya zorlanması, tek bir mültecinin dahi kaçtığı tehlikeye geri dönmeye zorlanmasının kabul edilemeyeceğini vurgulayan Ban, bu yılki Dünya Mülteciler Gününde, dünyanın dört bir yanındaki insanlardan, evlerinden kaçmaya zorlanan, yaşamları tehlikede olan ve hemen hemen hepsinin tek amacı evlerine dönmek ya da hayata yeniden başlamak olan milyonlarca kadın, çocuk ve erkeği unutmamalarını istedi. 
 
Ban mesajına, "Gelin, ortak insani değerlerimizin gözardı edilmesine asla izin vermeyelim" ifadeleriyle son verdi.(aa)