2 yıl vekillikle birlikte 5 bin lira maaşlı emeklilik de garanti olunca seçim öncesinde aday adaylığı için başvuru patlaması yaşanıyor.

MiLLETVEKiLi OLANIN HAYATI KURTULUYOR

> CHP Tunceli Milletvekili Kamer Genç, 1987 yılında girdiği Meclis"te 24. yılını doldurdu.

12 Haziranda yapılacak genel seçimler öncesinde milletvekili olmak isteyen aday adayları bugünlerde büyük bir heyecan yaşıyor. Sadece AK Parti"ye 6 bine yakın kişi müracaat etti. Diğer partilere de hiçbir seçimde olmadığı kadar yoğun bir ilgi var. Aday olmak için partilere başvuranlarda kimler yok ki; valiler, hakimler, savcılar, öğretim üyeleri bulundukları görevlerden istifade ederken, değişik çevrelerde ünlü kişiler milletvekilliği koltuğu için kolları sıvadı. Haziran seçimlerine 27 parti katılıyor. Her partinin 550 kişiyi aday göstereceğini düşünürsek 15 bine yakın kişi TBMM üyesi olmak için kıyasıya yarışacak. Peki milletvekilliğini bu kadar cazip kılan nedir?

VEKİLLİK NE KAZANDIRIYOR?

Milletvekili koltuğunu cazip kılan en önemli faktörlerden biri hiç şüphesiz aldıkları maaş. Zira bir milletvekili ayda 10 bin 600 lira (5 bin 300 euro) maaş alıyor. Bir yılda toplam; 125 bin lira, 4 yılda alacağı toplam para 500 bin lirayı geçiyor. Bunlara bir de yolluk ve ek ödenekler de eklendiğinde ortaya Türkiye şartlarına göre, pekçok kişinin hayal bile edemeyeceği rakam ortaya çıkıyor. Kıyaslama yapacak olursak bir vekilin maaşı; 3 profesör, 3 genel müdür, 4 kaymakam, 6 öğretmen ve 8 memur maaşına bedel. Yıllık olarak kıyasladığımızda ise; milletvekilinin bir yıllık maaşı için; genel müdür 3 yıl, profesör; 3 yıl, kaymakam 4 yıl, doktor 5 yıl, öğretmen 6 yıl ve bir memur ise 8 yıl çalışması gerekiyor.

SÜPER EMEKLİLİK

Milletvekilleri iki yılı doldurduklarında “özel bir emekli aylığı” almaya hak kazanıyor. Emekli maaşları ise 5 bin lira.

İlk defa milletvekili seçilenler, ikinci yılı doldurduklarında, “hem milletvekili hem de emekli” olarak çift aylık alıyor.

Daha önce SSK, Bağ-Kur veya şirket yöneticisi olarak emekliye ayrılanlar da iki yılı doldurunca, Emekli Sandığı"ndan emekli olup, daha yüksek emekli aylığı alabiliyor. İkinci defa ya da daha fazla milletvekili seçilenler, zaten yıllardır hem milletvekili olarak hem de emekli olarak aylık alıyorlar. Milletvekili olamadıklarında, milletvekili iken aldıkları emekli aylığı artıyor. Bir milletvekili 2 yılda emekli olurken SSK, Bağ-kur veya Emekli Sandığına bağlı memur veya işçi, 20 ila 25 yıl arasında bir süre çalışıyor.

DOKUNULMAZLIK ZIRHI

Milletvekillerini diğer devlet çalışanlarında ayıran en önemli ayrıcalık ise dokunulmazlık zırhına sahip olmaları.

Yüksek maaşlarından sonra en çok tepkiyi dokunulmazlık konusu çekiyor. Yasama dokunulmazlığı çerçevesinde; milletvekilleri yaptıklarından dolayı tam bir koruma altına alınıyor. Dokunulmazlığın çerçevesi ise oldukça geniş.

Milletvekilleri, seçimden önce veya sonra işlediği ileri sürülen suçlardan dolayı Meclisin salt çoğunluğu ile verilmiş bir karar olmadıkça, gözaltına alınamıyor, sorguya çekilemiyor, üstü ve meskeni aranamıyor, tutuklanamıyor ve yargılanamıyor.

GÖREVLERİNİ YAPIYORLAR MI?

Bütün bu ayrıcalık, menfaat ve kazançlarına rağmen vekillerimiz görevlerini ne kadar yapıyor? Bu konu da sık sık kamuoyuna yansıyor. Özellikle de parti liderlerinin genel kurul toplantılarına katılmayan ve seçim bölgelerine gitmeyen vekillerden dolayı şikayetleri medyada yer alıyor. Meclis çalışmalarına devamsızlığı alışkanlık haline getiren milletvekili sayısının 40-50 arasında olduğu belirtiliyor. Bu vekillerin referandum ve bayramda bile seçim bölgesine gitmediği belirtilirken, 50-60 milletvekilinin ise yurt dışı gezileri ve sağlık problemleri yüzünden Meclis çalışmalarını aksattığı kaydediliyor.

BİR ÖMÜR KOLTUĞU BIRAKMAYANLAR DA VAR

38 yıl

Önder Sav, Deniz Baykal, Kemal Anadol ve Ali Topuz

24 yıl

Kamer Genç, Murat Başesgioğlu

AVRUPALI VEKiLLERi SOLLADILAR

TBMM Araştırma Merkezi"nin geçen yıl hazırladığı rapora göre, Türkiye"de milletvekili maaşları Avrupa ortalamasının da üzerine çıktı. Milletvekillerimiz Hollanda, İspanya, Yunanistan, Macaristan, Slovakyalı meslektaşlarından daha fazla maaş alıyor.

EURO BAZINDA:

Türkiye: 5 bin 300

Hollanda: 4 bin 416

İspanya: 2 bin 618

Litvanya: 1182

Macaristan: 805

Polonya: 2 bin 255

Portekiz: 3 bin 448

Slovakya: 880

Slovenya: 4 bin 74

Yunanistan: 4 bin 748