FETÖ darbe girişiminin ardından hükümet, devlet memurluğuna ilişkin yeni düzenlemeler yapıyor. Memurlukta başlayacak yeni dönemde, kamu kurumlarında mevcut olan garantili iş dönemi yerine 5 yıllık karneye dayalı bir sistem geliyor. Kamu personel reformuyla beraber yöneticiler dahil tüm memurlara performans değerlendirmesi yapılacak. Memurların değerlendirme işlemleri hem yöneticileri tarafından hem de vatandaş tarafından yapılacak. Performans değerlendirmesinde ölçütler; iş bilgisi, kalitesi, iletişim, işbirliği, görev bilinci, iş alışkanlıkları, disiplin-kurallara uyma, gelişime açıklık olacak.

Konuyla ilgili konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "tapulu mal gibi olmasını" doğru bulmadığını söyleyerek referandumdan sonra kamu personel reformunun uygulamaya koyulacağını ifade etmişti. 

Müezzinoğlu'nun bu sözleri sonrasında 2.5 milyon memurun iş güvencesinin kaldırılacağını iddia etmişti. Konuyla ilgili  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği'nden bir açıklama geldi.  Uzun süredir üzerinde çalışılan memura performans sisteminin ayrıntıları tek ktek paylaşıldı.

"Devlet Personel Başkanlığınca hazırlanan Kamu Personelinin Başarılarının Değerlendirilmesine İlişkin Genel Yönetmelik Taslağına ilişkin olarak kamuoyunda oluşması muhtemel yanlış anlaşılmaların önüne geçilmesinin faydalı olacağı düşünülmektedir" denilen açıklamada şu bilgilere yer verildi :

- Hazırlanan başarı değerlendirme sistemiyle kamu personelinin çalışma güvencesi daha da güçlendirilmiştir.

- Sistem tamamen açık ve şeffaftır. Amirlerce verilecek puanlar izleme formuna dayanacaktır ve gerekçeli olacaktır.

- Planlama, geri bildirim ve değerleme aşamaları katılımcı bir şekilde gerçekleştirilecektir.

- Astlar, en yakın üstleri tarafından değerlendirildiği gibi, üstler de en yakın astları tarafından değerlendirilecektir.

-İş arkadaşları ve hizmetten yararlananlar da belirli ölçülerde değerlendirme sistemine dâhil edilmiştir.

- Dolayısıyla, öngörülen sistemde kamu görevlilerinin kaderi sadece amirlerin iki dudağı arasında değildir.

- Hazırlanan Tasarıda, düşük başarı gösteren personel, öncelikle gelişim planları çerçevesinde hizmet içi eğitime tabi tutulacaktır. Birincil amaç, başarısız personelin tespit edilen eksikliklerini eğitimle tamamlamaktır.

-Buna rağmen başarısız olmaya devam eden personel, başarılı olabileceği başka bir görevde veya görev yerinde değerlendirilecektir. Bu durum, hem ilgili personelin lehinedir, hem de kamu yararının gereğidir.

-Devlet memurlarının görevlerine son verilmesi ise söz konusu değildir.

BAŞARILI PERSONELİN BU DURUMU;

· Görevde yükselmelerinde,

· Görevleriyle ilgili kişisel gelişim imkânlarının desteklenmesinde,

· Yurt dışı görevlendirmelerde

· İnsan kaynakları planlamasının diğer alanlarında değerlendirilecektir.

-Ayrıca, Devlet memurlarına yönelik herhangi bir performans ödemesi öngörülmemektedir.