Sağlık Bakanlığı Kök Hücre ve Kemik İliği Nakli Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Osman İlhan, bir kaç yıl öncesine kadar kemik iliği naklinde hastalar için yeterli merkezin bulunmadığını ancak bu alanda önemli gelişmeler sağlandığını belirterek, ''Yakın bir gelecekte Türkiye gelişmiş Avrupa ülkelerinden hatta ABD'den hastaların tedavisinin yapıldığı ülke haline gelecek'' dedi.

Erciyes Üniversitesi'nde düzenlenen 1. Uluslararası Hücre Araştırmaları ve Uygulamaları Konferansı'nda kemik iliği ve kök hücre nakli ile ilgili son gelişmeler ele alındı.

Toplantıyı, AA muhabirine değerlendiren Prof. Dr. İlhan, Türkiye'de son yıllarda kemik iliği nakli ile ilgili önemli gelişmeler yaşandığını anlattı.

Bir kaç yıl öncesine kadar Türkiye'deki hastalar için yeterli merkez bulunmazken, artık Irak, Suriye ve Bulgaristan gibi ülkelerden hasta kabul edilebilir hale gelindiğini belirten İlhan, ''Yakın bir gelecekte Türkiye gelişmiş Avrupa ülkelerinden hatta ABD'den hastaların tedavisinin yapıldığı ülke haline gelecek'' dedi.

5 yıl önce Türkiye'de yılda 200 dolayında kemik iliği nakli yapıldığını bugün bu sayının 2 bini geçtiğini ifade eden İlhan, yapılması gereken nakil rakamın yıllık 3-4 bin dolayında olması gerektiğini söyledi.

Sağlık Bakanlığının ''Türk Kök Projesi'' yürüttüğünü anımsatan İlhan, ''Türk Kök Projesi ile ailesinde vericisi bulunamayan hastalar da verici bulabilecek'' diye konuştu.

Türkiye'de kemik iliği yapılan hastaların ancak yüzde 5'inin akraba dışından verici bulabildiğini bu oranın dünyada yüzde 40 olduğunun altını çizen İlhan, Türk Kök Projesi sayesinde yılda ortalama 750 hastaya daha akraba dışı verici bulunabileceğini bildirdi.

Türkiye'de önemli ölçüde kök hücre çalışmaları yapıldığını, bu çalışmalarda hasta güvenliğinin sağlanması için mevzuat geliştirilmesi üzerinde durulduğu bilgisini veren İlhan, kök hücre naklinde belirli standartlara sahip hücrelerin hastalara nakli için gerekli düzenlemelerin yapılacağını söyledi.

-Kayseri Orta Anadolu'nun merkezi olacak-

Erciyes Üniversitesi Biyoteknoloji Araştırma Merkezi'nden sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Çetin de üniversite bünyesinde kurulacak Moleküler Biyoloji Araştırma Merkezi ile ilgili bilgiler aktardı. Çetin, üniversitenin Kemik İliği Nakli Merkezi'nin, Avrupa Kemik İliği Nakli Birliği ve Dünya Kök Hücre Tedavi Birliği'nin bağımsız denetleme kuruluşu olan JACIE belgesine sahip Türkiye'deki ilk kemik iliği nakli merkezi olacağını söyledi.

Kurulacak Moleküler Biyoloji Araştırma Merkezi'nde kök hücre araştırmalarının yanı sıra bitki ve hayvan araştırmalarının da yapılacağını anlatan Çetin, merkezde ayrıca ilaç geliştirme çalışmalarının da yürütüleceğini belirtti.

Bu çalışmalar sayesinde Orta Anadolu'nun en iyi merkezi haline geleceklerini kaydeden Çetin, bir araştırma üniversitesi olmak istediklerini söyledi.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur da Moleküler Araştırmalar Merkezi'nde farklı uzmanlık alanlarında çalışmalar yürütüleceğini bildirdi.

Burada her türlü moleküler çalışmanın yapılacağını ve bir takım ürünler elde edileceğini kaydeden Keleştemur, bu ürünlerin ticari amaçla satışının da yapılmasının planlandığını belirtti.