MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, YAŞ toplantısı öncesi istifalarla ortaya çıkan devlet krizinin alevlenmeden söndürülmesinin olumlu bir gelişme olduğunu belirtirken “AKP hükümeti bundan böyle TSK’yla uğraşmaktan ve yıpratmaktan artık vazgeçmeli, demokratikleşme maskesiyle yargısız infaz girişimlerinden bir an önce uzaklaşmalıdır. Darbe iddialarını konu alan yargı süreçlerinin acilen sonuçlandırılarak darbe heveslisi kim varsa TSK’dan temizlenmesi sağlanmalı ve Türk ordusu tartışmaların içinden süratle çıkarılmalıdır” dedi. 
Bahçeli, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantılarında alınan kararları yaptığı yazılı açıklamayla değerlendirdi. Bir önceki Genelkurmay Başkanı ve üç kuvvet komutanının zamansız bir şekilde emekliliklerini istemelerinin devlet krizine yol açtığını ve Türkiye’yi “alacakaranlık bir ortama” sürüklediğini ifade eden Bahçeli, “Ancak bu tehlikeli ve gerilim düzeyi yüksek hadisenin neden olduğu ‘Devlet Krizi’ nihayetinde aşılmış ve sonuçları çok ağır olacak bir sürecin eşiğinden dönülmüştür” dedi. 

Bahçeli, MHP’nin 29 Temmuz’da yaptığı yazılı basın açıklamasında; devlet krizinin çözülmesi için teklif ettiği üç başlığın kritik süreçten çıkılması için etkili ve belirleyici olduğuna dikkat çekerek “Bu kapsamda partimizin önerileri arasında; YAŞ toplantılarının zamanında yapılması, yeni komuta heyeti dahil atama ve terfilerin gerçekleştirilmesi, sözde darbe iddiaları nedeniyle terfi ve atamaları yapılmayan amiral ya da generallerin haklarının saklı tutulması yer almıştır. Nitekim YAŞ toplantıları ertelenmeden zamanında gerçekleştirilmiş, komuta heyeti teşkil edilerek atama ve terfiler yapılmış, halen tutuklu bulunanların süreleri bir yıl uzatılmıştır” görüşüne yer verdi. 

-“TÜRK ORDUSUNU BİR PLAN DAHİLİNDE ZAYIFLATMAK İÇİN FAALİYET YÜRÜTÜLÜYOR”- 

YAŞ toplantılarının iki yıldır üst üste sorun ve çekişme alanı haline gelmesinin fazlasıyla düşündürücü olduğunu belirten Bahçeli, şöyle devam etti: 

“AKP hükümetinin, TSK’ya yönelik üzeri hiç küllenmeyen kin ve kızgınlıkları bugünkü tartışmalara zemin hazırlayan asıl ve esas nedendir. Bununla birlikte, hukuken hala bir sonuca ulaşmamış olan sözde darbe iddialarının, TSK üzerinde aşırı bir baskı ve sindirme mekanizması haline geldiği ayan beyan ortadadır. Özellikle, yakın coğrafyalardaki karışıklıkların ve karmaşanın ileri düzeye ulaştığı dikkate alındığında, Türk ordusunu bir plan dâhilinde zayıflatmak ve küresel hedefler doğrultusunda dönüştürmek için yoğun bir faaliyet yürütüldüğü anlaşılmaktadır. TSK’nın, suç şebekesi gibi gösterilmeye çalışılmasında; AKP’ye istikamet veren uluslararası çevrelerin, güç merkezlerinin ve içinde bulunduğumuz coğrafyayla ilgili emelleri bulunanların etkili olduğu görülmektedir. Bu zamana kadar içerideki meşruiyetini dışarından elde ettiği ittifaklarla sağlamlaştırmaya çalışan AKP iktidarının, kendi varlığına engel olarak gördüğü ne varsa türlü yollarla etkisizleştirmeye çabaladığı bilinen bir gerçektir.” 

-“BAŞBAKAN’IN ORDUSUNA KARŞI ZAFER KAZANAN KOMUTAN GİBİ TAKDİM EDİLMESİ İŞGÜZARLIKTIR”- 

Bahçeli, “içi doldurulmamış, asıl anlamıyla benimsenmemiş ve dönemsel ihtiyaçlara göre her kalıba dökülen; sivilleşme, demokratikleşme, vesayeti kaldırma ve normalleşme” kavramlarının AKP’nin kalkanı olduğunu ve adeta kavga aracı haline getirildiğini savunarak “Bu çerçevede YAŞ toplantılarındaki oturma düzenine bile abartılı anlamlar yükleyerek normalleşme iddialarının bir kez daha gündeme getirilmesi abesle iştigal olduğu kadar çirkin de olmuştur. Üstelik Başbakan Erdoğan’ın kendi ordusuna karşı zafer kazanmış bir komutan gibi takdim edilmesi en hafif tabirle densizlik ve işgüzarlıktan başka bir anlam taşımamıştır” dedi. 

-“AKP TSK’YLA UĞRAŞMAKTAN VAZGEÇMELİ, DARBE HEVESLİLERİ TSK’DAN TEMİZLENMELİ”- 

MHP’nin her şeye rağmen, Türk ordusunu kuşatan yoğun psikolojik operasyonun belirleyiciliği altında yapılan YAŞ toplantılarının neticelenmesini ve meydana gelen devlet krizinin alevlenmeden söndürülmesini olumlu bir gelişme olarak gördüğünü bildiren Bahçeli, “AKP hükümeti bundan böyle TSK’yla uğraşmaktan ve yıpratmaktan artık vazgeçmeli, demokratikleşme maskesiyle yargısız infaz girişimlerinden bir an önce uzaklaşmalıdır. 

Darbe iddialarını konu alan yargı süreçlerinin acilen sonuçlandırılarak darbe heveslisi kim varsa TSK’dan temizlenmesi sağlanmalı ve Türk ordusu tartışmaların içinden süratle çıkarılmalıdır” çağrısında bulundu.