Azerbaycan Kadın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sevil Yusifova, Aydın Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Suat Deniz’i ziyaret etti. AGC binasında gerçekleşen ziyarete Türk Ocakları Aydın Şube Başkanı dr. Eyüp Doyuran ile Aydın’da görev yapan ulusal ve yere basın organları temsilcileri katıldı.
Azeri kadın gazeteci Yusifova’ya Aydın’a gerçekleştirdiği ziyaret için teşekkür eden AGC Başkanı Suat Deniz, “Ortak Türk dilinin ortak kullanılması yönünde yaptığınız çalışmalar ve dünyaya verdiğiniz mesajları büyük bir takdirle takip ettik. Ayrıca bugün Aydın’da da katılacağınız ‘20. Yılda Hocalı Katliamı’yla ilgili verdiğiniz mücadelede takdire değer” dedi.
Türkiye ile Azerbaycan’ın iki kardeş ülke olduğunu ve Türkiye’de kendini yabancı hissetmediğini ifade eden Azerbaycan Kadın Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sevil Yusifova da, “Türk dili konuşan devletlerin bir medya formu oluştu. ‘Türk Dili Konuşan Devletler Medya Formu’nda Azerbaycan olarak aktif rol alıyoruz. Türkiye’de kadın gazeteci sayısını az gördüm Azerbaycan’da bu sayı erkeklere oranla daha yüksek. Aslında Türkiye Türkçesinin diğer Türk devletlerinde ‘İletişim diline’ çevrilmesi için platform olarak çalışmalar yapıyoruz” diye konuştu.
“TÜM TÜRK DÜNYASINI AYAĞA KALDIRMALIYIZ”
Azerbaycanlı gazeteciler olarak Fransa senatosunun aldığı sözde soykırım kararına karşı sessiz kalmadıklarını ifade eden Yusifova, “Azeri kadın gazeteciler olarak bu konuda dünyanın bütün kadın gazetecilerine müracaat ettik. Onlara insan haklarına aykırı olan bu karara karşı ortak hareket etmeye davet ettik. Fransa’nın sefilliği karşısında biz itirazlarımızı ilettik ve bu çabalarımız devam edecek. Türkiye’de çeşitli platformlarda bizim en büyük faciamız ve 20. yüzyılın en büyük katliamlarından ‘Hocalı Katliamı’yla ilgili çağrılar yapıldığını duydum. Bu konuda bütün Türk medyasını ayakta ve yanımızda gördüm. Milletim ve devletim adına size minnettarlığımızı bildiriyorum. Türklerde ‘Tek elden ses çıkmaz’ diye bir atasözü var. Güç beraberliktedir. Bu beraberliğimiz sayesinde biz çok şeye nail olacağız. Dünyaya karşı birlikte adın atarsak diğer Türk devletlerinden yaşanan acılara sesiz kalanları da ayağa kaldırabileceğimizi düşünüyorum” şeklinde konuştu.
“TBMM HOCALIYI KATLİAM KABUL ETMELİ”
Fransa’da alınan kararın ardından TBMM’nin ‘Hocalı Soykırımı’nı tanıması yönünde karar alınmasını isteyip istemedikleri yönündeki soru üzerine Yusifova, şu cevabı verdi: “Türkiye Büyük Millet Meclisi, Hocalı Katliamını bir soykırım gibi kabul etsin. Bu konuda İslam İşbirliği Teşkilatı Diyalog ve İşbirliği Gençler Forumu Genel Koordinatörü Sayın Leyla Aliyeva, 3 yıldır ‘Hocalı Adalet Kampanyası’ yürütüyor. Bu kampanya çerçevesinde Meksika ve Pakistan, Hocalıyı soykırım olarak kabul edildi. Konu Ukrayna parlamentosunun gündemine görüşülüyor. Bunun yanında birçok ülkede ve Amerika’da da bu konuda ciddi adımlar atılmaya başlandı. Biz büyük kardeşimiz Türkiye’den çok şey umuyoruz. İnanıyoruz ki; TBMM’de de bu mesele görüşülecek ve Hocalı Katliamıyla ilgili böyle bir karar alınacaktır”