Yatırım harcamalarının yüzde 5.4 azalması ve tüketimin sadece yüzde 0.3 artması büyümenin yavaşlamasında etkili oldu. Ancak yüzde 0.3 ile tarım ve yüzde 0.7 ile mali kuruluşlardaki artış büyümeyi destekleyen en önemli kalemler olarak belirlendi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) bu yılın üçüncü üç aylık dönemine ilişkin büyüme hızını yüzde 0,5 olarak açıkladı. Dokuz aylık büyüme rakamı yüzde 3 olarak belirlendi. Yatırım harcamalarının yüzde 5.4 azalması ve tüketimin sadece yüzde 0.3 artması büyümenin yavaşlamasında etkili oldu. TÜİK, bu yılın üçüncü dönemine ilişkin (Temmuz, Ağustos, Eylül) Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) sonuçlarını açıkladı.
GELİŞME HIZINDA DÜŞÜŞ

Sabit fiyatlarla GSYH'de üçüncü çeyrekte yaşanan 0.5'lik artış, geçen dönemlere göre gerilemeye işaret etti. Harcamalar yöntemiyle bakıldığında üçüncü çeyrekte özel tüketim harcamaları sadece yüzde 0.3 arttı. Oysa bu rakam ikinci çeyrekte yüzde 3.4 artış kaydetmişti. Büyüme için önemli kalemlerden yatırım harcamalarında da yüzde 5.4'lük gerileme oldu. Kamuda yatırım harcamaları yüzde 22.2 büyümesine karşın, özel sektörün yatırım harcamaları yüzde 10 azaldı.

4. ÇEYREKTE BEKLENTİLER NEGATİF

'Rakamlar, dördüncü çeyreğe yönelik negatif büyüme beklentimizin gerçekleşeceğini teyit ediyor' diyen ING Bank Başekonomisti Sengül Dağdeviren, hatta önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde de iyileşme için bir neden görünmediğini söyledi. Dağdeviren, açıklanan üçüncü çeyrek büyüme oranlarının beklentinin çok altında ifade etti.

BÜYÜMEYİ TARIM KURTARDI

Yüzde 0.5 artış yönünde gelen büyüme verilerinde, büyümeyi destekleyen en önemli kalem tarım ve mali kuruluşlar kalemi olduğunu vurgulayan Türkiye Sınai Kalkınma Bankası (TSKB) Ekonomisti Başar Yıldırım, 'Tarımın büyümeye katkısı yüzde 0.3 civarında. Mali kuruluşların ise yüzde 0.7 civarında. Sanayi kaleminin ise olumsuz katkısı var.' diye konuştu.

Faiz indirimi gelebilir

Standard Chartered Ekonomisti Sarah Hewin, büyümedeki yavaşlamanın oldukça keskin ve tahminlerin alt sınırında yer aldığını belirterek, kısa süre önce açıklanan ve önemli ihracat pazarlarında talebin azaldığını gösteren sanayi üretimi rakamlarının, yurtiçindeki tüketici talebi ve güvenindeki düşüş de düşünüldüğünde pek sürpriz olmadığını ifade etti. Sarah Hewin, 'Merkez Bankası'nın enflasyon hedefine ulaşılacağını tahmin ediyoruz. Bu gelişmeler faiz indirimi olasılığını da artıracak' dedi.

İmalat ve sanayide küçülme yaşandı

Sektörlere göre sabit fiyatlarla GSYH'de gelişme hızlarına bakıldığında üçüncü çeyrekte imalat sanayi yüzde 1.1, inşaat yüzde 4.3, toptan ve perakende ticaret yüzde 1.8 küçülme yaşadı. Tarım, avcılık ve ormancılıkta yüzde 2.2 büyüme görüldü. Aynı verilere dokuz aylık dönemde bakıldığında; inşaatta yüzde 1.1 küçülme; imalatta yüzde 3.2 büyüme, ticarette yüzde 3.6, tarımda yüzde 0.7 büyüme görüldü.