İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği (İFOD) üyeleri tarafından düzenlenen "Aykırı" isimli sergide birbirleriyle öpüşen erkek, başörtülü bikinili kadın fotoğrafları bazı basın organları tarafından eleştirilmesiyle belediye yetkililerinin bu fotoğrafları kaldırmasına tepki gösteren üyeler, sansür yapıldığını iddia ederek sergiyi kapattı.

İFOD Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Özdemir, "Bizim bilgimiz olmadan belediye yetkilileri 3 fotoğrafı kaldırdı. Biz de bunu sanata sansür olarak gördük ve sergiyi tamamen kapattık" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Sanat'ta, 3-23 Ocak 2012 arasında ziyarete açılan farklı kişilere ait 38 eserin yer aldığı "Aykırı" isimli sergi, açılmasıyla birlikte eserlerin arasında yer alan türbanlı bir kadının bikinili fotoğrafı, iki erkeğin dudak dudağa öpüştüğü ve başı örtülü iki kadının dudak dudağa yakınlaşmış anının fotoğrafları tepki çekmişti. Bazı basın organlarında fotoğrafların eleştirilmesi sonrası, belediye yetkilileri 3 fotoğrafı sergiden kaldırdı. Buna tepki gösteren İFOD Yönetim Kurulu, sansür yapıldığını iddia ederek sergideki geri kalan fotoğrafları da kaldırarak sergiyi sonlandırdı.

ÖZDEMİR: "BELEDİYE TEPKİLER NEDENİYLE KAPATTI"

Konu hakkında açıklama yapan İFOD Yönetim Kurulu Başkanı Beyhan Özdemir, "İslami yayın yapan basın organları, (Müslüman kadınlara hakaret ediliyor) diye haber yapınca, sergi salonu Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğu için Belediye'ye tepki gelmiş. Bizim bilgimiz olmadan belediye yetkilileri 3 fotoğrafı kaldırdı. Biz de bunu sanata sansür olarak gördük ve sergiyi tamamen kapattık. Bu sansürün altında kalamayız. Biz fotoğraf sanatçıları olarak, hiçbir şekilde din mezhep ayrımı yapmadık, zaten yapamayız. Ama fotoğraflardan bazıları birilerinin canını sıkmış" dedi.