murat-uckac.jpgBir toplumda, toplulukta eskiden kalmış olmaları dolayısıyla saygın tutulup kuşaktan kuşağa iletilen kültürel kalıntılar, alışkanlıklar, bilgi, töre ve davranışlardan olan gelenekler ve bir şeyi eskiden beri görüldüğü gibi yapma alışkanlığı olan görenekler Anadolu'nun birçok yerine olduğu gibi Aydın'da da yaşatılmaya devam ediyor.
foto_galeri.gif
Bir giyim mağazasında çalışan Yenipazarlı 24 yaşındaki Ayşe Utaş ile 28yaşındaki Artvinli Uzman  Çavuş Akansel Serkan Kuru'nun nişan törenleri öncesi nişan bohçası geleneği yaşatıldı. 

İlk olarak Nazilli'de bulunan oğlan evinde hazırlanan ve içerisinde geline hediye olarak alınan terlik, iç çamaşırı, mendil,eşarp, seccade ve havlu gibi birçok ürünün bulunduğu gelin bohçası, gelinin ailesine ve yakın akrabalarına alınan gömlek, seccade, havlu, iç çamaşırı, elbiselik kumaş, terlik gibi ürünlerin bulunduğu bohçalar ve içerisinde tavuklu pilav, baklava gibi yiyeceklerin bulunduğu tepsiler araçlarla yapılan konvoy eşliğinde damadın akrabaları tarafından Yenipazar'daki kız evine getirildi. Ailesi ve yakın akrabaları ile misafirlerini karşılayan Ayşe Utaş, tepsileri kabul ederek misafirlerini evinde ağırladı. Oğlan evinin kız evinden ayrılmasının ardından tek tek bohçaları ve tepsileri açan Utaş, bohçaların içerisindekileri evlerindeki misafir odasındaki koltukların üzerine koyarak kendisini o gece yanlız bırakmayan akrabalarına sergiledi ve tepsideki yiyeceklerden ikram etti. Yaklaşık bir hafta boyunca koltukların üzerinde serili olarak kalan eşyalar, kız evine hayırlı olsun dileklerini iletmeye gelen misafirlere de sergilendi.

İADE-İ ZİYARET YAPILDI

Kız evi ise yaklaşık bir hafta sonra ise damat Akansel Serkan Kuru, ailesi ve yakın akrabaları için hazırlanan ve kendilerine hediye edilen türden giyisi, havlu, seccade, terlik, iç çamaşırı gibi hediyelerin bulunduğu bohçalar ve yiyecek ve tatlıların bulunduğu tepsileri akrabaları ile arç konvoyu halinde damadın evine giderek iade-i ziyarette bulundu. Kız evinde ağırlandıkları türden, Utaş ailesini ve akrabalarını ağırlayan oğlan evi evlerine gelen herkese teşekkür etti ve kendilerine getirilen hediyeleri evlerinin bir odasındaki koltukların üzerine koyarak misafirlerine sergiledi. 

"GELENEK VE GÖRENEKLER BİZİM VAZGEÇİLMEZİMİZ"

Gelenek ve göreneklerin Anadolu insanı için vazgeçilmez olduğunu ifade eden Ayşe Utaş ve Serkan Kuru çifti, "Anneannelerimiz, babaannelerimiz, dedelerimiz, annelerimiz, babalarımız büyüklerinden bu şekilde adetler edinmişler. Bizde bu adetlere uyarak nişanımız öncesi gelenek ve göreneklerimizi yaşatmak adına bu seramoniyi gerçekleştirdik. Gelenek ve göreneklerimiz bizim vazgeçilmezimiz. İnşallah en az biz kadar diğer çiftler de bu mutluluğu yaşarlar" şeklinde konuştu.

Gerçekleşen bu seramoninin ardından Utaş ve Kuru çiftinin nişan töreni geçtiğimiz günlerde Yenipazar Belediye Düğün Salonu'nda gerçekleştirildi. 

Sosyal medyada bu konuyla ilgili düşüncelerinizi #aydınkonuşuyor etiketiyle paylaşın, yayınlayalım.