AYDINPOST ÖZEL/Filiz ÖZDEMİR-Aydın Devlet Hastanesi, Atatürk Devlet Hastanesi, ADÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde sigara bıraktırma poliklinikleri sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara hizmet sunuyor.  Sistemin uygulanmaya başladığı 2006 yılından bu yana Aydın’da yaklaşık 2 bin 700 kişi sigarayı bırakmak için hastanelere başvurdu. Uygulanan tedavi sonucunda elde edilen ortalama başarı oranı yüzde 70’leri buluyor
 
Tedavi süreci nasıl işliyor?
Atatürk Devlet Hastanesi’ne  2006’dan bu yana  1159 kişi başvuru yaptı. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlar için iki haftada bir Salı günleri saat 13:00’de brifing verilerek sigaranın zararları ve bırakma yöntemleri anlatılıyor.  Başvuranlara ilk olarak kalp grafiği, kan tahlili, solunum fonksiyon testi ve   göğüs filmi çekiliyor ve  sonuçlara göre replasman (nikotin bandı) ilaç tedavisi veya psikolojik destek veriliyor. Geçtiğimiz Mart ayından beri tedavide kullanılan ilaçlar ücretsiz olarak veriliyor. Bir ay sonunda eğer hasta sigara içmeye devam ederse ikinci kez ilaç verilmiyor ve hasta sistemden çıkarılıyor.  Fakat altı ay sonra yeniden başvurabiliyor. 

sigara_birakma.jpg

“Yüzde 70 oranında başarı sağlandı”
Aydın Devlet Hastanesi KETEM (Kanser Erken Teşhiş ve Tarama Merkezi)’nden  sorumlu Hekim Mürvet Bayram sistemin uygulanmaya başladığı 15 Mart’tan bu yana 1530 kişinin sigarayı bırakmak için KETEM’e  başvurduğunu söyledi. 18 yaşın üstündeki her yaş grubundan vatandaşın merkeze gelip tedavi olabildiğini belirten Bayram “Deneyimlerimiz grup halinde başvuranların sigarayı daha kolay bırakabildiklerini gösterdi. Örneğin hastanemizin çok sayıda personeli ilaç tedavisi sayesinde sigarayı bıraktı. İlk olarak başvuranlara sigaranın zararları ve bırakma yöntemleri hakkında bilgi veriyoruz. Ardından ilaç tedavisi başlıyor. Hasta ilaç kullanmaya başladıktan iki hafta sonra sonuçları sorguluyoruz. Eğer bir aylık ilaç kullanımı sonrasında hasta sigarayı bırakamamışsa ikinci kez ilaç vermiyoruz. Şu ana kadar ki tedavilerde  ortalama yüzde 70 oranında başarı sağladık” dedi. 
Sigarayı bırakmak için  hastanelere başvuran ve tedaviye başlayan bazı vatandaşlarla görüşüp düşüncelerini aldık. 
 
Satı Erbey(42):  30 yıldır sigara içiyorum. sigarayı bırakmak için merkeze geldim ve bir aylık ilaç  tedavisi sayesinde sigarayı  bıraktım. İlaç ağızda acılık ve sigara kokusundan tiksinme hissi veriyor.  Tabi ki ilk günler zor geçiyor ama canım sigara istediğinde yürüyüş yapıyorum yada sakız çiğniyorum. Sigarayı bıraktığımdan beri kendimi daha iyi hissediyorum. Nefesim ve kalp atışlarımın daha iyi. 
 
Süleyman Kaplan (33): 14 yıldır sigara içiyordum. Burada sigarayı bıraktırma polikliniği açıldığını duyup geldim. Brifinge katıldım. Sigaranın içinde fare zehiri olduğunu öğrendiğimde “Fare kadar değerim yok mu?”  dedim ve sigarayı bırakmaya karar verdim.  İlk birkaç gün sıkıntılı oldu ama şimdi kendimi çok iyi hissediyorum. Bol bol su içiyorum; sakız çiğniyorum, sigarayı hatırlamamak için kahveye gitmiyorum,alkol almıyorum.  
 
Barış Uzun (26): 10 yıldır sigara içiyordum. Ama sağlık açısından zararları nedeniyle bırakmaya karar verdim. Buraya geldiğimde ilk olarak sigaranın zararları hakkında bilgi verildi. Ardından ilaç tedavisine başladım. Henüz yeni başladığım için tedavi konusunda bir şey diyemiyorum ama bu tedavi sayesinde birçok kişinin sigarayı bıraktığını biliyorum.