Aydın Belediyesi Meclis Salonu"nda yapıya AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem ve sevil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Toplantıda Aydın milletvekilleri için ayrılan koltukların büyük bir bölümü boş kalırken, toplantıya sivil toplum örgütleri ve vatandaşlarında yeterince ilgi göstermemesi tepki çekti. Çok az bir katılımcıyla başlayan bir süre sonra belli bir miktarda katılımın sağlandığı toplantıda Aydın"ın doğal kaynağı olan jeotermal enerjinin geleceği masaya yatırıldı.
Toplantının açılışında konuşan TKMM Aydın İl Koordinatörü Hürriyet Şener, projenin ilk adının "Yerel Forum Ortak Çalışma Grupları" olduğunu söyledi. Ancak aradan geçen sürede vatandaşların talepleri üzerine "Türkiye Küçük Millet Meclisleri" olarak değiştirildiğini kaydeden Şener, projenin seçmenler ile Milletvekillerini bir araya getiren sivil bir çalışma olduğunu belirterek, “Bu projenin amacı ilin ve Türkiye'nin sorunlarını ortaklaşa görüşebilmektir. Bugüne kadar 31 ilde örgütlendik ve bu illerde forumlar yaptık. Bu toplantılara Milletvekillerinin katılımının yüzde 4,5'da kaldı. TKMM'lerde karar alınmıyor, oylama yapılmıyor ve azınlıkta kalanların isteği çoğunluğa tabi olmuyor. Toplantılar ayda bir kez yapılacak” dedi.
Toplantıda hazırladıkları jeotermal konulu sunumun ardından açıklamalarda bulunan Makine Mühendisleri Odası Aydın Şubesi Sekreteri Fikri Aydın, Türkiye'nin jeotermal enerji zenginliği açısından Dünya'da 7. sırada olduğunu beyan etti. Bu zenginliğin yaklaşık yüzde 90'ının Aydın'da olduğunun altını çizen Aydın, Türkiye'nin jeotermalin ancak yüzde 5'ini kullanabildiğini, geri kalan yüzde 95'lik kısmının ise Aydın'da kullanılmayı beklediğine işaret ederek, “1996 yılında Aydın Valisi Recep Yazıcıoğlu, Aydın'ın ısıtılması, seracılık ve sağlık turizmi olarak bir proje hazırlatmış ve çalışma raflarda tozlanmış. O günkü projeler eksikti, tam yapılmamıştı denilebilir. Ama daha sonra gelen bürokratlar ve seçilmişler ve de en önemlisi sivil toplum örgütleri bu olaya tam sahip çıkamamış. Çıksaydık şu anda Aydın şehri ısıtılıyor olacaktı. Seralar ve oteller ile Aydın çok daha gelişmiş iller arasında olacaktı. Hiç bir şey yapamasak, İl Özel İdaresi ve Aydın Belediyesine ait bir sahamız olacaktı. Bugünlere geldiğimizde yeni çıkan Yenilebilir Enerji Yasasına göre tüm havzalar Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğünce belli olmuş olup, ihaleye çıkarılmaktadır” dedi.
Aydın"da jeotermal konusuna sivil toplum örgütlerinin konuya sahip çıktığına dikkat çeken Fikri Aydın; vali ve belediye başkanının da bu konuda dik duruşları olması sayesinde, Aydın'ın bir havzaya sahip olma olanağının doğduğunu belirtti.

AYDIN"DA JEOTERMALLE İLGİLİ ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI
Aydın"da konutların jeotermal enerji ile ısıtılmasının herkesin ortak isteği olduğuna işaret eden AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem de, Jeotermal Enerji Yasası"nın 2007"de TBMM"ce kabul edilmesi sonucu MTA Genel Müdürlüğü"nün Aydın sınırları içerisindeki koordinatları ihale yoluyla yatırımcılara tahsis etmeye başladığını hatırlattı. Bu tahsislerden elde edilecek gelirin yüzde 50"sinin Aydın İl Özel İdaresi"nin kasasına gelir olarak gireceğini ifade eden Erdem, ayrıca yıllık cirolardan da yüzde 1"lik kısmın Özel İdare bütçesine aktarılacağının altını çizerek, “Aydın"da jeotemal enerjinin konutların ısıtılmasında kullanılabilmesi için Ilıcabaşı – Yılmazköy bölgesi Jeotermal Enerji Koordinatlarının ihalesiz ve bedelsiz olarak Aydın İl Özel İdaresi"ne devri konusu gündeme getirilerek tarafımızca, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız Sayın Taner Yıldız"a iletildi. Sayın Bakanımızın talimatlarıyla MTA Genel Müdürümüzün katılımı ile Sayın Valimiz Hüseyin Avni Coş başkanlığında ilimizde konuyla alakalı bir toplantı yapıldı. Toplantını akabinde MTA Genel Müdürü Mehmet Üzer ile yaptığım telefon görüşmesiyle Ilıcabaşı – Yılmazköy bölgesi Jeotermal Enerji Koordinatlarının ihalesiz ve bedelsiz olarak Aydın İl Özel İdaresi"ne devredilmesi hususunun sözünü aldık” dedi.
Aydın Belediye Başkanlığı"nın bu konudaki beklentilerine de böylelikle olumlu yanıt verdiğini kaydeden Erdem, “Bu vesileyle Aydın"da konutların jeotermal enerji ile ısınması hususunda ilk somut adım atılmış oldu. Bu aşamadan sonra Özel İdare ve Belediye çalışmalarını sürdürmeye devam edeceklerdir. Biz yerel yönetimlerin güçlenmesini istiyor ve bu yönde yasal düzenlemeler yapıyoruz” şeklinde konuştu.

DOĞALGAZ İÇİN KAZIM ÇALIŞMALARINI YAVAŞLATTIK
Belediye Başkan Yardımcısı Kamil Kaya ise, Aydın"a doğalgazın gelmesi için çalışmaların 2006 yılında başladığını anımsattı. Bu konudaki ihalelerin 2008 yılında tamamlandığını hatırlatan Kaya, şunları söyledi: “Aydın"a doğalgazın gelmesiyle ilgi bizimde arasında bulunduğumuz 7 belediyenin imzaladığı bir protokol var. Firma şehir merkezlerinde de kazı çalışmalarına başlamak istiyor. Bazı belediyelere olduğu gibi bize de başvurdular. Bizde Aydın"da jeotermal ve doğalgaz tartışmalarının yaşandığı bir dönemde kazı çalışmalarına izin verilmesi talebini yavaşlatmaya aldık. Yani belediye olarak bir jeotermal ve doğalgaz tartışmalarının öbür tarafındayız. Her siyasi partide olduğu gibi bizimde seçim döneminde yerel kaynakların kullanılması ile ilgili olarak halka vermiş olduğumuz sözler var. Şuan doğalgaz ile ilgili yatırım yapacak kurum var ancak jeotermelle ilgili çalışma yapacak herhangi bir kurum yok. Belediye ve İl Özel İdaresi"nin bunu birlikte yapabilmesi için 100 trilyon lazım. Jeotermal ve doğalgaz hattının aynı anda döşenmesi için teknik olarak sakınca yok ancak zaman ve kaynaklar bakımından sıkıntılar ortaya çıkabilir”