AYDINPOST HABER SERVİSİ - Geçtiğimiz günlerde Aydınpost’un kamuoyuna duyurduğu Aydın İl Sağlık Müdürlüğünde yaşanan ambulans skandalının ilk olmadığı ortaya çıktı. Bu sefer de ambulansla Manisa’ya cenaze taşıdıkları öğrenildi.

Aydın İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Şenel’in vefat eden bir yakını için il müdürlüğüne bağlı ambulansla Manisa’nın Akhisar ilçesine cenaze taşıdılar.

YİNE İZİN ALINMADI

10 Ağustos’ta gerçekleşen nakil olayında yine Valilik izni alınmadı. Ambulans sadece Aydın İl Sağlık Müdürü Mustafa Şenel’in onayı alınarak yola çıktı.

NE OLMUŞTU

İlk cenaze nakil olayı Aydın İl Sağlık Müdürü Yardımcısı Muhittin Hanci’nin vefat eden bir yakını için gerçekleştirilmişti. Antalya’ya taşınan cenaze için hasta nakli denilmiş, valilikten izin alınmamıştı. Cenaze nakli aynı şekilde tabuta konulmadan kefenlenerek sedyeye koyulmuştu.

CENAZE TABUTA KONULMADI, KEFENLENİP SEDYEYE BAĞLANDI

Cenazeyi taşıma esnasında yolda olası bir trafik denetimine karşı yine aynı tedbir alındı. Polis ve ya jandarma çevirmesinde ceza almamak için cenazeyi tabuta koymayıp, kefenleyip sedyeye bağladılar.

AMBULANSLA CENAZE NAKLİ YASAK

Türkiye’de ambulansla cenaze nakli yasak. Bu nakil işlemleri belediyelere bağlı cenaze araçlarıyla yapılıyor.

Mezarlık Yerlerinin İnşaası ile Cenaze Nakil ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmelik’te yer alan İl Ambulans Servisi Çalışma Yönergesi[1] nin 18.maddesine göre;

“Ambulans ile cenaze nakli yapılmaz, ancak ambulansta ölüm olayı gerçekleştiğinde, trafik kazası, olağan dışı durum ve afetlerde, olay veya kaza mahallinden ölü veya ölülerin hastane veya ilgili morga nakilleri, adli mercilerin de onayı alındıktan sonra yapılabilir. Bunda amaç olay yerindeki cenazenin bir an önce ilgili kuruma nakledilmesi ve toplumsal duyarlılığın yerine getirilmesidir. 112 ambulansları, bunun dışında hastaneden eve, hastaneler arasında ve şehirlerarasında cenaze nakil aracı gibi kullanılamaz” ibareleri geçiyor.

Cenaze nakli, Hıfzıssıhha Kanununa göre belediyelerin sorumluluğunda olan ve bu iş için ayrılmış araçlarla yapılması gereken bir hizmettir.

İkinci bir defa yaşanan skandal olayla ilgili henüz resmi bir kurumdan açıklama yapılmadı. Bunun dışında herhangi bir taşıma olayı yaşanıp yaşanmadığı henüz bilinmiyor. Bu olaydan sonra gözler Aydın İl Sağlık Müdürlüğüne çevrildi. Açıklama yapması beklenen İl Sağlık Müdürü Mustafa Şenel, sessizliğini koruyor.

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA