Bilindiği gibi; dün sabaha karşı saat 02.43'te merkez üssü Aydın il merkezi olan ve yerkabuğunun 5,3 kilometre derinliğinde 4.0 büyüklüğünde orta şiddetli bir deprem meydana gelmişti. Deprem başta Aydın il merkezi olmak üzere çevre ilçe ve beldelerde de hissedilirken; deprem anında vatandaşların uykuda olması nedeniyle her hangi bir korku ve panik ortamı oluşmamıştı.
Depremde her hangi bir can ve mal kaybı yaşanmazken, Aydın il merkezinde sabaha karşı meydana gelen 4.0 büyüklüğündeki depremin ardından sabah saat 07.35'de merkez üssü Aydın merkeze bağlı Umurlu beldesi olan 2.9 şiddetinde orta büyüklükte ve saat 07.53'te de merkez üssü Köşk ilçesi olan 2.5 büyüklüğünde hafif şiddete iki ayrı artçı sarsıntı kaydedilmişti.
Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcisi Yardımcısı Jeoloji Mühendisi Cüneyt Cirit, Aydın'da yaşanan 4.0 şiddetindeki depremin Menderes Kuzey Fay hattında meydana geldiğini ve bu depremin Aydın için olağan bir deprem olduğunu söyledi. 4.0 şiddetindeki depremin benzerlerinin geçtiğimiz yılda meydana geldiğini hatırlatan Cüneyt Cirit, "Aydın'da sık sık bu ve benzeri şiddetlerde dık dık depremler meydana geliyor. Bunlar Aydın için olağan depremler. Çünkü Aydın hem graben (çöküntü) bölgesi, hem de onlarca küçük küçük fayların bulunduğu bölge. "Bu deprem daha büyük depremlerin habercisidir' demek yanlış olur, aksine bu tür depremler birinci derece de deprem bölgesi olan Aydın için iyi bir durumdur diyebiliriz. İlimizde sık sık basamak faylarında depremler oluyor, biz bunların bazılarını hissediyoruz fakat bir çoğunu hissetmiyouz. Bugün gece ki deprem de hissettiklerimizden birisi. Korkulacak bir durum yok" dedi.
Jeoloji Mühendisleri Odası Aydın İl Temsilcisi Jeoloji Mühendisi Salim Yüzereroğlu da, bu gece hissedilen depremin olağan bir deprem olduğunu Aydınlıların bu gibi depremlere alışık olması gerektiğini kaydetti. Yaşanan bu depremlerden ders alıp bina yapımlarında daha hassas olunması gerektiğini kaydeden Salim Yüzereroğlu, önemli olan halkın bu konuda bilinçli olması olduğunu belirtti.
Türkiye Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Veli Tiryaki ise, “Aydın graben (çukur) bir havzada bulunuyor. Bu nedenle sürekli noktasal depremler olur. Bu yaşanan deprem beklenen bir depremdi. Depremlere alışmak zorundayız. Yaşanan bu depremler sayesinde doğa kendi düzenini oluşturuyor. Önemli olan bu gerçeği anlayıp, buna göre bina yapmayı bilmektir. İnsanı deprem değil, çürük binalar öldürür” şeklinde konuştu.
BİR GÜNDE 12 SARSINTI YAŞANDI
Dün gece 3 depremin meydana geldiği Aydın dışında Ege bölgesi dün geceden beri 12 defa sallandı. Manisa, Balıkesir ve Ege Denizi'nin merkez üstü olduğu sarsıntıların en şiddetlisi ise ise bu gece Aydın'da yaşanan 4.0 şiddetindeki oldu. Boğaziçi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü'nün kaydettiği depremlerde Ege Bölgesinde dün geceden beri, Gelenme Manisa, Köşk Aydın, Umurlu Aydın, Aydın Merkez, Dikili açıkları İzmir, Göbel Susurluk Balıkesir, Akhisar Manisa, Seferihisar açıkları İzmir, Ege Denizi, Ege Denizi, Çağış Bigadiş Balıkesir, Gönen Balıkesir'de farklı şiddetlerde depremler meydana geldi.