Yaz aylarında yüksek ateş, göz kaşıntısı, ishal, boğazda iltihaplanma, farenjit ve öksürük şikayetleriyle acil servislerde yaşanan artışın nedeni alışveriş merkezleri (AVM) çıktı. Hastalığa başta AVM'ler olmak üzere kapalı alanlarda ve yüzme havuzlarında üreyen Adenol virüsü neden oluyor. Virüs solunum yoluyla ve fiziksel temasla hızla bulaşıyor. 

TEK TEDAVİSİ, EL YIKAMAK! 
AVM gibi kalabalık ve kapalı ortamları seven Adenol isimli yüzeylerde 40-45 gün yaşayabiliyor ve sadece küçük bir dokunma ile bulaşabiliyor. Virüsten korunmak için doktorlar ellerin bol bol yıkanmasını ve alkollü kolonyalarla temizlenmesini öneriyor. Ankara Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Ergin Çiftçi, virüsün yaz aylarında kendini daha yoğun hissettirdiğini ancak yılın her döneminde görülebileceğini belirtti. 

ÇABUK BULAŞIP ZOR İYİLEŞİYOR 
Prof. Çiftçi, "Çabuk bulaşıp, zor iyileşen virüs, taşıyıcıdan ya da yüzeylerden bulaştıktan sonra bir haftalık kuluçka süresinin ardından belirtilerini gösteriyor. Bildirimi zorunlu hastalık olmadığı için toplumda ne kadar yaygın olduğunu bilmiyoruz. Ama virüsün bulaşması kolay olduğu için yaygın olduğunu tahmin ediyoruz. Yaklaşık 2 hafta boyunca yüksek ateş, ishal, boğazlarda iltihaplanma, farenjit, geniz akıntısı, halsizlik olarak etkisini hissettiriyor. Virüsün doğrudan tedavisi yok. Ancak ateşe karşı ateş düşürücü, anti viral ilaçlarla etkisini azaltıyoruz" diye konuştu. 

'ZATÜRREEYE NEDEN OLABİLİR' 
Virüsün en çok AVM'ler gibi kalabalık ortamlar, klimalı, havalandırılmayan mekanlar, yüzme havuzlarında görüldüğüne dikkat çeken Prof. Çiftçi, "Adenol virüs öldürücü değil ancak bazen alt solunum yollarını etkileyerek tehlikeli zatürreeye neden olabiliyor ve dolaylı yoldan ölüme sebep verebilir. Özellikle anneler bu dönemde ellerini yıkamadan çocuklarını kucaklarına almamalılar. Aynı şekilde hastaneler de bulaş için çok riskli bölgeler arasında yer alıyor" dedi.