Yunan bankalarının yöneticileri ve büyük hissedarları, Yunanistan'ın borçların yüzde 50 seviyesinde ''saç tıraşına'' tabi olması durumunda bankalardaki kontrollerinikaybetme riskiyle karşı karşıya kalarak, yardım için Avrupa Finansal İstikrar Fonu'na (EFSF)başvurmak zorunda kalacaklarını belirttiler.

Yunan hükümeti yetkilileri ise ulusun çıkarınınbankaların çıkarlarından önde geldiğini belirterek,bankacıların tavrına tepki gösterdiler.

''Saç tıraşı'' deyimi finans çevrelerinde ''mevcut borçların bir kısmının silinmesini' ifade etmek için kullanılıyor.

Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evanelos Venizelos, Brüksel'deki gelişmelerle ilgili bankacılara bilgi verdiği telekonferansta,bankaların sermayelerinin arttırılmasının söz konusu olduğunu söyleyerek, ''Ulusun geleceği hiçbir bankanın hiçbir yönetim kuruluna bağlı olmayacak'' dedi.

Hükümet yetkilileri Yunan basınına yaptıkları açıklamalarda, bankaların sermaye artırımının Haziran 2012'ye kadar tamamlanmış olması gerektiğini belirttiler.

Bankacılar ise sermaye artırımı için EFSF'ye başvurmanın bankaların AB, AvrupaMerkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından denetimaltına alınması anlamına geldiğini savunuyor.

Başbakan Papandreu birlik çağrısında bulundu

Avro Bölgesi liderleri bölgenin borç krizinin aşılmasına çözüm bulmak için yarın Brüksel'de biraraya gelmeye hazırlanırken, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu ülkede birlik olunması çağrısında bulundu.

Son gelişmeler konusunda Cumhurbaşkanı Karolas Papulyas'a bilgi veren Papandreu, ''Bu kritik bir zaman ve yarın, bizim arzuladığımız ve ortaklarımızın arzuladığı kararlara ulaşacağımızı umuyorum. Bütün siyasi partilerin ve bütün tarafların birlik duygusuyla anlayışlı ve serinkanlı kalmaya devam etmeliyiz'' dedi.

Bankaların, Yunanistan'ın kurtarma paketinin yükünde üzerine düşeni yapması gerektiğini ve ülkesinin reform sözünü yerine getirmede kararlı olduğunu belirten Papandreu, ''Biz Yunanlılar, sadece yükümlülüklerimizi yerine getirmeyi değil aynı zamanda ülkemizi değiştirmek istediğimizi sıklıkla gösterdik'' diye konuştu.

Papandreu, şimdi Avrupa'nın, tüm Avrupa halkları için güvensizlik yaratan borç krizinin derinleşmesini durdurmak için gerekli kararı almasının zamanı olduğunu ifade etti.

Maliye Bakanı Evangelos Venizelos da yaptığı açıklamada, Yunanistan'ın uzun vadeli borçlarına çözümün, ülkenin sosyal güvenlik fonlarını koruma önlemlerini kapsayacağını bildirdi.