Gül, Kahire’yi ziyaretinde davet ettiği gençlere, Ortadoğu’daki gelişmeleri değerlendirerek, Suriye ve Libya yönetimlerinin ülkelerini özgürleştirmesi gerektiğini söyledi. Gül, şöyle konuştu:
 
“Şu anda bazı ülkelerde mücadele devam etmektedir. Bu Müslüman Arap ülkelerinde de yöneticilerin gerçekçi olmasını, dünyayı çok iyi algılamalarını, kesinlikle artık otoriter yönetimlere, İslam dünyasında yer olmadığını görmeleri gerektiğini hatırlatmak isterim.
 
Ülkelerinde özgürlüğü gerçekleştirmemiş yönetimler, buna muhakkak liderlik etmeli. Gerçekçi bir şekilde dünyayı, halkın arzularını en iyi şekilde algılayıp bu tip devrimlere, reformlara öncülük etmeli. Etmedikleri süre içerisinde direnirler ama sonunda bunun hiçbir faydası olmaz.
 
Bu bahsettiğim ülkelerde maalesef kan aktığını, birçok insanın hayatını kaybettiğini görüyoruz.
 
Bu gerçekten hepimizi çok derin üzüntülere sevk etmektedir. Buna bir an önce son vermek için gerçekçi, akılcı, dünyanın, halkın beklentileri istikametinde, her şeyden önce de kendi halkına saygı gösterip, kendi halkının beklentileri çerçevesinde adım atmalılar ki sonunda kendi ülkeleri de güçlü olsun. Bütün bunları Suriye, Libya ve diğer ülkeler için söylediğimi de gayet açıkça herkes biliyor. Mısır’ı, sizin ateşini yaktığınız, gerçekten efsane devrimden sonra ilk ziyaret eden cumhurbaşkanı olarak kıvanç duyuyorum. Tunus’ta, sonra Mısır’da yakılan meşale gördüğünüz gibi bütün İslam dünyasını aslında aydınlatıyor. Her tarafta halklar, korku duvarlarını aşmış vaziyette, ülkelerinde düzgün, saygın yönetimlerin gerçekleşmesi için büyük mücadele veriyor. Bunda siz gençlerin, gerçekten büyük hakkınız ve katkınız var.”
 
Mısır’a Türk üniversitesi istediler
 
 
GENÇ liderler, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e bir şilt ve Mısır fotoğrafları sundu. Gül ile İstanbul Boğazı’na karşı fotoğraf çektiren gençler, poz verirken zafer işareti yaptı. Gül de elinde iki beyaz gül tuttu. Genç liderler adına konuşan Abdullah Helmi, Gül’e “Mısır’da bir Türk üniversitesinin kurulması için girişimlerinizi rica ediyoruz. Bu üniversite, zengin Türk kültürünün bir simgesini oluştursun. Aynı zamanda El Ezher Üniversitesi’nin Türkiye’de bir bölümünün veya bir fakültesinin açılması için çağrıda bulunuyorum” dedi. Mısır’daki Özgürlük ve Adalet Partisi temsilcisi İbrahim El Drawi de Türkiye ile Mısır arasında, Filistin konusunda bir ortaklığın olmasını istedi.
 
hürriyet