Konuşmasında, gündemdeki darbe tartışmalarına değinen Baykal, en son 1980 yılında darbe yapıldığını ve gelinen süreçte, asıl, 30 yıldır darbe konularını aşmış bir ülkede bu tür iddiaların neden gündeme getirildiğinin sorulması gerektiğini dile getirdi. Baykal, darbe girişimi olduğuna dair bugüne kadar somut bir iddia çıkmadığını savundu. CHP lideri, “Türkiye"de, darbe yok ama darbe söylemi var; Türkiye"de darbeye yönelik bir siyaset yok da, darbe siyaseti yok da darbe ticareti var,” diye konuştu.

"HÜKÜMET GÜÇ KAYBEDİYOR”

Grup konuşmasına, hükümetin ekonomi politikalarını eleştirerek başlayan CHP lideri, gelinen noktada, Türkiye"de, toplumun her jesiminde haksızlıklar ve mağdurluklar olduğunu öne sürdü ve hükümetin, bu mağduriyetleri giderecek iyi niyetli çabalar içinde olmadığını kaydetti. Baykal, bundan dolayı da iktidarın güç ve oy kaybettiğini ileri sürdü.

“YENİ BİR ARAYIŞ ARTIK ZORUNLULUKTUR”

“Türkiye artık yeni bir başlangıç yapmalıdır,” diyen Baykal, 8 yıllık AKP iktidarının Türkiye"yi getirdiği noktada, AKP"ye oy vermiş olan vatandaşlar için de dahil olmak üzere, yeni bir arayışın, artık bir zorunluluk haline geldiğini ileri sürdü.

“YENİ BİR EKONOMİ POLİTİKASINA İHTİYAÇ VAR”

Baykal, girilmesi gerekli yeni süreçte, öncelikle yeni bir ekonomi politikasına ihtiyaç olduğunu söyledi. CHP lideri, ekonomi anlayışının, borçlanmayı arttırmayı değil ama borçlanma ihtiyacını azaltıp, ekonomik büyümenin önünü açmaya yönelik olması gerektiğinin altını çizdi. Baykal, CHP"nin, böyle bir programa sahip olduğunu ve buna, Türkiye"yi kavuşturmak istediklerini söyledi. Baykal, sahip çıkılması gereken bir diğer konu olarak da "tarım"a dikkati çekti ve bu sektörün kendi kaderine teslim edilemeyeceğini söyledi. CHP lideri, emekliler ve eğitim konularının da, bahsettiği "yeni dönemde" çok önemli bir yere sahip olacağını belirtti ve CHP olarak bu konularda çok iddialı olduklarına dikkati çekti.

“CHP İKTİDARINDA, ÇALIŞANLAR 4/C"YE MAHKUM EDİLMEYECEK”

CHP lideri, çalışma hayatıyla ilgili konuşurken de CHP iktidarında, hiçbir sürekli çalışanın 4/C uygulamasına "mahkum" edilmeyeceğini söyledi.

“YOLSUZLUKLA MÜCADELE İÇİN DOKUNULMAZLIKLARI KALDIRACAĞIZ”

Yolsuzluklarla mücadelenin de, CHP iktidarının temel hedeflerinden biri olacağını söyleyen Baykal, bunun en temel adımının da milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılması olacağını dile getirdi.

DARBE SİYASETİ, YOK DA DARBE TİCARETİ VAR

Bir süreden beri Türkiye"de bir darbe tartışması yaşanıyor. Herkes bunu konuşuyor. Dün Genelkurmay Başkanı neredeyse mahcubiyet içinde darbe kelimesini ağzına almak zorunda kaldı.

Türkiye askeri müdahaleyi en son 12 Eylül 1980"de yaşadı. Son günlere kadar Türkiye"de bir darbe tartışması yaşanmadı. Bugünkü iktidar 8. yılını yaşıyor. Ortada bir darbe yok ama bir darbe söylemi var.

Darbe kelimesi ortada bir darbe girişimi olduğu için mi yoksa başka hesaplar için mi gündeme geliyor? Gerçekte var mı böyle bir şey. Böyle bir şey olduğuna dair somut hiçbir şey ortaya çıkmadı. Darbe siyaseti, yok da darbe ticareti var.

Önemini kaybetmiş siyasiler “Acaba darbeyle bana bir hayatiye zerk edilir mi” deniyor. İlk kez bu konuyu ne zaman ciddiye aldık Genelkurmay başkanlığı"nda bir irtica eylem planı hazırlandığına ilişkin somut iddiaları ağzına alıp konuşmaya başlayınca. Biz de ihtimalleri sıraladık bu olay Genelkurmay Başkanının bilgisi dışında mı bilgisi dahilinde mi. İkisi de vahim.

Araştırıldı anlaşıldı ki belge fotokopi. Fotokopiyle bu iddia ispat edilmez dediler. 4.5 ay sonra biri mektup yazıp “orijinal belge bende” dedi. Bu belgeyi de postayla Ergenekon savcılarına gönderildi. Evet belge elimizde dediler. Önemli inceleyelim dedik. Adli Tıp"a sevk edildi. Böyle olması muhtemeldir dendi. O Adli Tıp ki kadrolaşma anlayışıyla oluşturulmuş.


ALBAY BELGEYİ ELDİVENLE TUTTU

Bu belgeyi altında imzası olan albaya verdiler incele diye adam dedi ki ben bunu tutmam çünkü tutarsam parmak izim olur. Eldivenle tuttu o belgeyi. Adli Tıp sabıkalı bir kurum. Üzmez olayından, Garipoğlu olayından biliyoruz.Ne oldu bu iş? Nerede o tanık. Niye çıkarmadınız. O CHP"yi de suçlamak istiyordu. Ortada bir iddia var. O iddia doğruysa çok önemli değilse daha da önemli. Şimdi onu eskittik yenileri gelsin. Artık Dursun Çiçek"le reyting yok. Senin derdin reyting mi işin özüyle mi uğraşmak.
Bir askerin komutanını vuracağı söyleniyor. Ne oldu adamı aldılar bıraktılar.ikinci bir kez alınması gündeme geldiğinde çekti vurdu onur intiharıyla. Ne oluyoruz kardeşim. Bu insan ölümün kapısındayken çok net bir şekilde maruz kaldığı haksızlığı tekrar ifade ediyor kızına diyor ki “iyi yetiş iyi oku benim başıma gelenlerin hesabını sor.”


ARINÇ"A SUİKAST SANKİ AŞK-I MEMNU

Başbakan yardımcısına suikast var dediler. Arkasından yeni bir heyecan daha. Sanki Aşk-ı Memnu dizisi.

Her hafta millete nasıl bir senaryo sunalım. Haydi çocuklar çalışın daha da yüksek heyecan ve gerilim yaşatın deniyor.

Her hafta yeni bir senaryo. Birileri bir yerde yazıyor. Başkaları başka bir yerde sahneye koyuyor./milliyet