Türkiye Sanayici İşadamları Konfederasyonu (TUSKON) öncülüğünde Doğu Anadolu Kalkınma İşbirliği Köprüsü (DAKİK) kapsamında 4-5 Nisan 2008 tarihlerinde düzenlenen toplantıya katılan Aydın Sanayici ve İşadamları Derneği (ASİAD) mutlu döndü. Toplantıya katılan Aydınlı işadamları değişik sektörlerde iş bağlantısı yaptığı bildirildi.
Toplantının oldukça verimli geçtiğini belirten ASİAD Yönetim Kurulu Üyesi Ali Toptaş, Doğu Anadolu Bölgesinin kalınması için Erzurum'da organize edilen '101 Proje 1001 işadamı' ekonomi zirvesi toplantısına 3 bin 500'ün üzerinde yerli ve yabancı işadamının katıldığını söyledi. Toplam 193 projenin hazırlandığı toplantının yoğun ilgi gördüğünü belirtti.
Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin Doğu illerinden Batı illerine yaşanan göçler olduğunu ve Doğu işlerlinde gerçekleşecek yatırım ve akabinde sağlanacak istihdam ile bu sorunun çözüleceğine inandığını kaydeden Toptaş “Doğuda 12 ilin nüfusunun 5 milyona yakın. Bu rakamın 2 katı batıya göç etmiştir. Bu göç olgusunun kamuya maliyeti göz ardı edilmemelidir. Doğuda zenginlik kaynaklarının bol olduğunu biliyoruz. Fakat, Türkiye genelinde iş adamlarımız bu zenginlik kaynağının farkında değiller. Bölgedeki iş dünyasında umutsuzluk söz konusu. Fakat biz içimizdeki umudu hiçbir zaman yitirmedik. Bağlı bulunduğumuz TUSKON dünya ile çok sayıda köprüler kurdu ve bunu Doğu illeri için de gerçekleştirmeye başladı. İstihdamı artırmak ve daha fazla yatırım yapılmasını sağlamak için Erzurum'da düzenlenen toplantı Aydın için de çok olumlu geçti. Toplantıya katılan ASİAD üyesi arkadaşlarımız bu toplantıda ciddi iş bağlantıları yaptı. Bu hafta sonu da Ankara'da aynı amaçla İç Anadolu Kalkınma Projesi kapsamında düzenlenecek olan Anadolu İşadamları (ANFED) toplantısına katılacağız. Aydınlı tüm iş adamlarımızı bu toplantıya da davet ediyoruz. Bu toplantıdan da çok iyi sonuçlar alacağımıza inanıyorum” dedi.
“DÜNYA'YA AÇILACAĞIZ”
TUSKON olarak Türkiye'yi dünyaya açacak değişik projelerin peşinde olduklarını, bunlardan en önemlisinin de 13-15 Mayıs 2008 tarihleri arasında İstanbul Dünya Ticaret Merkezi'nde düzenlenecek 'TUSKON Türkiye-Afrika Dış Ticaret Köprüsü' olduğunu kaydeden ASİAD başkanı Ahmet Celal Kavcar, burada da Aydın için önemli iş bağlantılarının gerçekleşeceğine inandığını ifade etti. Kavcar “Aydın, tarımdan sanayiye, turizmden ihracata kadar çok önemli potansiyele sahip bir ilimiz. Osmanlı döneminde devlet gelirlerinin önemli bir bölümünü sağlayan ilimiz nedense daha sonraki yıllarda yapılan değişik yanlışlıklar nedeniyle bu önemini yitirmiş. Artık Efenin tek değil grup oynamasını sağlamalıyız. Bunun için de tüm Aydınlı iş adamlarımıza birlik çağrımızı yineliyoruz” dedi.