Haçlı seferlerine, herhangi bir ideal uğruna sürdürülen savaşlara, kültürler arası ayrıma, ''Türk korkusu fenomenine'' bir aşk hikayesiyle farklı açıdan bakan ''Armida Operası'', Türkiye'de ilk kez sahnelenecek.

Konuya ilişkin yapılan açıklamaya göre, Berlin'den İstanbul'a güncelliğini yitirmeyen bir aşk hikayesi olan ''Armida Operası''nı Pera Ensemble ve Ensemble l'arte del Mondo sahneye koyacak. Orkestrayı Werner Ehrhardt'ın yöneteceği gecede,Ahmet Özhan (tenor), Juanita Lacarro (soprano) ve Florin C. Ouatu (countertenor) sahne alacak.

Aynı zamanda 17. ve 18. yüzyıl Batı ve Türk Müziği'nin de bir sentezi olan Armida'da, İsmail Dede'den, Şakir Ağa'ya Muallim İsmail Hakkı Bey'e kadar Klasik Türk Müziği'nin muhteşem eserleri, Yunus Emre'den, Niyazi Mısri'ye uzanan sufi geleneğine ait bestelenmiş şiirler ve Handel'in muhteşem kompozisyonlarıyla bir araya gelecek.

Açıklamada görüşlerine yer verilen ''Armidanın mimarı'' ve Pera Ensemble'nin kurucusu Mehmet Yeşilçay, operada anlatılan hikayenin İtalyan şair Torquato Tasso'ya ait olduğunu belirtti.

''Armida''nın hikayede cadı bir kadın figürü olduğunu ama onu Müslüman prenses yaptıklarını, çünkü olayın bugünkü Şanlıurfa'da geçtiğini ifade eden Yeşilçay, hikayede şovalye Rinaldo'nun Armida'ya aşık olduğunu aktardı.

Rinaldo ve Armida figürüyle iki din arasında bir aşk hikayesini anlattıklarını vurgulayan Yeşilçay, Ahmet Özhan'ın bu hikayede derviş rolünü oynadığını belirtti.

Buna Rinaldo Operası'nın yazarı Georg Haendel'in operasından eserler katarak yeni bir opera oluşturduğunu ve Türk müziğini kattığını ifade eden Yeşilçay, Ahmet Özhan'ın operada, Türkçe ilahiler okuduğunu, Yunus Emre'nin ''Gel gör beni aşk neyledi'' şiirini Handel'in müziğiyle kaynaştırdığını kaydetti.

Armida Operası, 1 Şubatta Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda izleyenlerin beğenisine sunulacak.

-ARMİDA OPERASI-

Rinaldo, Franken Kontu ve Haçlı Seferi şövalyesi Balduin von Boulogne refakatinde doğuya gelir. Eski bir şehir olan Edessa (Şanlıurfa) fethedildikten sonra ihtiraslarını sonuna kadar yaşar ta ki zehirli bir ok tarafından aniden durdurulup kendisini Armida ve onun derviş ve hekim olan babasının kollarında buluncaya kadar.

Rinaldo, artık Müslümanlara karşı değil kendi ön yargılarına karşı savaşmak zorundadır. Bu esnada Armida'ya aşık olur. Derviş tarafından yönlendirilen nikah, bu minör operanın merkez temasıdır ve Rinaldo-Armida çiftinin şahsında Doğu ile Batı'nın nikahını temsil eder. Bu nikahta Hristiyanlık ile İslam kardeşçe bir araya gelir.