Sprinzl, Avusturya genelinde araçların yüzde 60'ının Viyana'dan çalındığını belirterek, "Hırsızlık çeteleri Doğu Avrupalılardan oluşuyor." dedi.

Sprinzl, bu yılın ilk beş ayında çalınan araç sayısının, aynı süre içinde bu güne kadar elde edilen en yüksek rakam olduğunu vurgulayarak, "Hırsızlıkların büyük çoğunluğu Avusturya'nın sınır komşuları Slovak, Macar, Polon ve Çek organize suç örgütleri tarafından yapılıyor. Aynı şekilde Sırp ve Hırvat örgütler de hırsızlıklarda başı çekiyor." şeklinde konuştu.

Hırsızlık rakamları artarken, polisin çözdüğü hırsızlık vakası sayısı da sürekli düşüyor. Beceriksiz olmakla suçlanan Viyana polisi, yılın ilk beş ayında yaşanan hırsızlık vakalarının yalnızca yüzde 5,8'ini çözebildi. Polis, geçtiğimiz yılın aynı döneminde ise araba hırsızlığı vakalarının yalnızca yüzde 10,7'sini çözebilmişti.

2009'un ilk beş ayında Viyana'nın yanı sıra diğer eyaletlerde de araba hırsızlıklarında artış kaydedildi. Araba hırsızlıklarında Burgenland Eyaleti'nde yüzde 69,7'lik bir artış yaşanırken, Tirol'de yüzde 44,4 Aşağı Avusturya'da ise yüzde 27,3'lük artış gerçekleşti. Araba hırsızlıklarının azaldığı eyaletler de oldu. Vorarlberg Eyaleti'nde yaşanan araba hırsızlığı vakalarında yüzde 48,7, Kaernten Eyaleti'nde ise yüzde 35,6'lık düşüşler yaşandı.

SINIRLARIN KALDIRILMASI SUÇ ORANLARINI ARTTIRDI

Linz merkezli "Market" isimli araştırma şirketinin yaptığı bir ankette, her 10 Avusturyalıdan altısının Avusturya'da artan suçların sorumlusu olarak serbest dolaşım hakkını gördüğü ortaya çıkarmıştı. Anketin Avrupa Birliği (AB) karşıtlığıyla bilinen FPÖ ile BZÖ'nün ekmeğine yağ süreceği ifade edilmişti.

Her iki parti de sınırların kaldırılmasıyla Doğu Avrupa'dan gelen çok sayıda göçmenin Avusturya'daki asayişin gittikçe bozulmasına neden olduğu görüşünü savunuyor. Başkent Viyana'da her gün 40 civarında hırsızlık vakası yaşanıyor. Viyana Polis Şefi Karl Mahrer de hırsızlık vakalarından nasibini aldı. ÖVP'li İçişleri Bakanı Maria Fekter ise geçtiğimiz yıl yemek için dışarı çıktığı bir gün çantasını hırsızlara kaptırmıştı. - yenişafak