Danimarka’da ülke çapında yürütülen bir araştırmada, 1997-2009 tarihleri arasında gerçekleşen tüm doğumların kayıtlarıı incelendi ve hamilelik döneminde veya öncesinde antidepresan kullanan annelerin çocuklarının kalp sorunu yaşama riskinin artmış olduğu bulundu.

Britanya Tıp Dergisi’nde (British Medical Journal) 18 Haziran 2012’de yayımlanan bui kapsamlı araştırmada, Danirmarka’da 12 yıl boyunca gerçekleşen 848,786 doğum takibe alındı ve hamilelikte antidepresan kullanan 4183 annenin çocukları ile hamilelik öncesi antidepresan kullanan ve hamilelikle birlikte ilacı kesen 806 annenin çocukları incelendi.

Sadece hamilelikte SSRI grubu antidepresanları kullanan annelerin çocukları değil, hamilelik öncesinde bu ilaçları kullanan annelerin çocuklarında da kalp sorunları tespit edildi. Araştırmaya göre, bu ilaçların hangi dozda alındığının da bir önemi olmadığı sonucuna varıldı. Herhangi bir zararı olmadığı iddia edilen düşük dozlarda da aynı riskin varlığı tespit edildi. Bu ilaçları kullanan annelerin çocuklarında, kalpte delik olması gibi, kalbin yapısında deformasyonlar oluştuğu görüldü.

Araştırmanın 9 kişiden oluşan uzman grubunun kaleme aldığı makalede, daha önce bu riski gösteren başka araştırmalar olduğu gibi, bu ilaçların risk taşımadığını öne süren araştırmalar olduğu da vurgulanırken, ancak daha önce bu araştırmanın kapsamında hiçbir araştırma yapılmadığına dikkat çekildi.

Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Sosyal Psikolog Üstün Öngel, araştırmanın ortaya çıkardığı sonuçların çok önemli olduğuna dikkat çekerek, "Hem kapsamı geniş, hem de bağımsız yürütülmüş bir araştırma olması nedeniyle Danimarka’daki bu araştırma 'halk sağlığı' açısından çok büyük önem taşıyor" dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın vakit geçirmeden anne adaylarını, hamile kadınları bu riske karşı uyarması gerektiğini belirten Öngel, ”Bu araştırmadan çıkan mesaj şudur: Kadınlar, hamile iken, ya da çocuk doğurmaya karar vermişseniz en az bir yıl öncesinden başlayarak, antidepresan kullanmayın. Sağlıklı bir çocuğunuz olmasını istiyorsanız, bu ilaçlardan uzak durun” uyarısında bulundu.