Kuveyt hükümeti, ABD'nin en büyük kimyasal şirketi Dow Chemical ile yapılacak 17.4 milyar dolar büyüklüğündeki ortak petrokimya yatırımı anlaşmasını iptal etti. Dün alınan karar, Dow Chemical'ın rakibi Rohm & Haas şirketini satın alma hedefini zora sokacak.

KUVEYT - Daha önce Kuveyt meclisinde de tartışmalara neden olan anlaşmanın iptali Dow Chemical tarafından da doğrulandı. Dow, anlaşmayla elde edeceği geliri, Rohm & Haas'ı alarak üstleneceği 13 milyar dolarlık borcun büyük bölümünü ödemek için kullanacaktı.

Dow Chemical, Temmuz ayında özel kimyasal ürün portföyünü genişletmek amacıyla, Rohm & Haas'ı 15.3 milyar dolara almak için anlaşma imzaladı. ABD Sermaye Piyasası Düzenleme Kurumu kayıtlarına göre bu anlaşmanın iptali halinde Dow'un 750 milyon dolar ödemesi gerekecek.

Kuveyt'in kamu petrokimya işletmesi Petrochemical Industries Co (PIC) ile Dow Chemical arasında Aralık başında yapılan bir anlaşmayla, K-Dow Petrochemicals adıyla oluşturulacak ortak girişim için Kuveyt'in 7.5 milyar dolar ödeme yapması bekleniyordu. Anlaşma, Dow'un emtia kimyasalları piyasasındaki döngüsel koşullardan dolayı maruz kaldığı riski azaltma stratejisinin de bir parçasını oluşturuyordu.

Global talepteki hızlı yavaşlama karşısında, ortaklıktaki payını azaltmak isteyen Kuveyt hükümetinin talebi sonrasında taraflar bu ay ortak girişimin büyüklüğünü yüzde 8 azaltarak 17.4 milyar dolara indirmişlerdi.

GAZETEPORT