İnanç Yılan'ın kaleme aldığı ve Devlet Tiyatroları sahnesinde de seyirci karşısına çıkan "Anam Bacım Avradım" isimli oyun, bu kez çok farklı bir yorumla izleyiciyle buluştu.

Kadın hükümlü ve tutuklular, kurum yöneticileri ve kadın infaz koruma memurlarının sıralarını doldurduğu Ankara Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Salonu'nda sahne alan mahkumlar, sahne performansları ve seyirci karşısındaki rahatlıklarıyla yılların tiyatro sanatçılarını aratmadı.

Eserde kadına şiddet uygulayan erkekleri de yine kadın mahkumlar erkek kılığına girerek üstlenirken, bu rollerin de altından başarıyla kalktılar. Oyunda kadına şiddet ve töre cinayetlerini eleştiren replikler de kadın hükümlü ve tutuklulardan büyük alkış aldı.

Kadına şiddet eleştiriliyor

Yapıtın kostüm ve dekorları için Devlet Tiyatrolarından destek alınırken, birlikte ceza gördükleri arkadaşlarının kulisten ilk sahneye çıkış anları ve yapıttaki espriler kadın mahkumları güldürdü.

"Anam Bacım Avradım" oyunu, kadına şiddeti ele alırken, oyun kahramanının genç kızlık hayallerinin bir bir yıkılmasını işliyor ve kadına eziyet eden zihniyeti de ciddi biçimde eleştiriyor.

Koruma infaz memurundan tiyatro dersi

Ankara Kadın Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Kadir Avara, Hükümlü ve tutukluların cezaevi yaşantısının sosyal hayata yaklaştırılması hedefini güttüklerini, tiyatro faaliyetinin de bu amaçla gerçekleştirildiğini söyledi. Avara, mahkumların, daha önceden tiyatro eğitimi alan koruma infaz memuru Dudu Alkan tarafından 3 ay çalıştırıldığını ifade etti.

Avara, “Bundan sonraki amacımız, kadın mahkumlarımızın yazıp oynadığı bir yapıtı sahneye koymak. Bunu da başarabileceklerini biliyoruz" dedi.

cnnturk.com