823 üste toplam 240 bin asker. ABD Savunma Bakanlığı"nın 2007 raporu, Amerikalılar"ın 5 kıtada 39 ülkede konuşlandığını gösterdi

Dünyanın en büyük ve güçlü ordusuna sahip olan Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanlığı tarafından yayınlanan bir rapora göre süpergücün dünyanın 39 ülkesinde toplam 823 adet üssü bulunuyor. Bu üsler hesaba katıldığında ABD, Roma, Osmanlı, Britanya İmparatorluğunu geçerek, tarihte yeryüzünde en geniş alana yayılmış askeri güç oluyor. 2007 yılı için yayınlanan “Üs Yapısı Raporu”na (Base Structure Report) göre ABD"nin kendi sınırları içindeki üsler de hesaba katıldığında toplam üs sayısı 5 bin 311"e ulaşıyor. Bu rakamlara “güvenlik nedeniyle” açıklanmayan Afganistan ve Irak"taki üsler dahil değil. En çok Amerikan üssüne sahip olan ülke 287 ile Almanya. Onu Japonya (130) ve Güney Kore (106) izliyor. Rapora göre, yurtdışındaki üslerin ABD ordusunca envanterde gösterilen değeri 127 milyar dolar.

İncirlik 12"nci büyük üs

Türkiye"de tek ABD üssü olan Adana"daki İncirlik Hava Üssü"nün ekonomik değeri 1 milyar 398 milyon dolar. İncirlik bu rakamla ABD"nin dünyadaki en değerli 12"ncü üssü. Üste, ABD"nin 1635 üniformalı personeli bulunuyor. Dünyanın en büyük ordusuna sahip olan ABD"nin toplam 1 milyon 400 bin askeri var. Sadece Irak"ta 132 bin askeri var. ABD"nin 2007"de askeri harcamalarının bütçesi 532 milyar dolardı.


ABD ordusunun tamamında 200 bin kadın asker görev yapıyor.


823 ÜSTE TOPLAM 240 BİN ASKERİ VAR

Üs bulunan ülkeler şöyle: Almanya, İtalya, İngiltere, İzlanda, Yunanistan, İspanya, Türkiye, Portekiz, Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Bosna, Macaristan, Danimarka, Japonya, Güney Kore, Marshall Adaları, Avustralya, Singapur, Endonezya, Bahreyn, Katar, Umman, Irak, Afganistan. BAE, Pakistan, Suudi Arabistan, Panama, Mısır, Küba (Guantanamo), Bahamalar, Ekvador, Antigua, Hollanda Antilleri, St.Helena Adası.