Cerrahların, ameliyat esnasında dinlenmek için kısa süreli ara vermelerinin, doktorların performansını arttırdığı bildirildi.
 
Hannover Tıp Fakültesi bilim adamları tarafından yapılan araştırmada yer alan çocuk cerrahisi başhekimi Prof. Benno Ure, özellikle kameralı cerrahi yöntemlerinin geliştirilmesinin ardından cerrahların çalışmalarının ağırlaştığını belirtti. Ure, cerrahların bazen saatlerce iki boyutlu görüntüye pür dikkat bakarak üç boyutlu ortamda ameliyat yaptığını hatırlattı. 
 
Bilim adamları, anahtar deliği cerrahisi kullanılarak yapılan 60 komplike ameliyatı ele aldı. Bu ameliyatlarda ekip, her 25 dakikada bir 5 dakika boyunca neşteri elinden bıraktı, ancak hastanın başında kaldı. Ameliyat boyunca cerrahların stres hormonları olan kortizon, adrenalin, testosteron oranları ve nabızları takip edildi. Cerrahlara ayrıca dikkat ve performans testleri uygulandı. 
 
Sonuçlar, kontrol grubundaki hekimlerin değerleriyle karşılaştırıldı.
 
Cerrahların ara verdiği ameliyatların süresinin uzamadığı tespit edilirken, bu cerrahların çok daha az stres hormonu salgıladığı görüldü. Bu gruptaki cerrahların nabızlarının da düzenli olduğu, yani performanslarında düşüş yaşanmadığı kaydedildi. Ayrıca ameliyatı dinlenerek yapan cerrahların, hiç ara vermeden ameliyat edenlere göre hata yapma ihtimalinin üç kat daha az olduğu tespit edildi.