Küreselleşen dünyada tüketim kültürünün yaygınlaşması birçok aileyi borç batağına sürükledi. Özellikle ürünlerin fiyatlarında kullanılan 9'lu rakamlar, Türk toplumunda tüketimin daha da yaygınlaşmasına sebep oluyor. Ürünlerin fiyatlarında kullanılan 9 veya 99'lu rakamlar ürünün fiyatını daha da ucuz göstererek kişinin daha çok alışveriş yapmasına sebep oluyor. 
 
Örneğin bir ürünün 1.99 olan fiyatını tüketici daha uygun bularak almayı tercih ediyor. Alışveriş sepetini uygun fiyatlarla doldurduğunu zanneden tüketici kasada ödediği ücret karşısında ise şaşkına dönüyor. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi'nde yer alan bir makaleye göre, sanayileşme sürecine bağlı olarak kentsel üretim tarzının, nüfus artışına paralel biçimde, iş bölümüne dayalı olarak gerçekleşmesi, tüketim mallarının çeşitliliğindeki artışa sebep olduğu vurgulandı. 
 
Dergide, "Bu ürünlerin hızlı dağıtımı, yayılımı ve kitleselleşmesi sonucunda insanların üretilen bu ürünlere ihtiyaç duyar hale getirilmesi sağlandı. Bu ise insanlara yeni toplumsal koşullara uyum sağlamaları halinde daha yüksek standarda sahip bir yaşama kavuşacakları umudunun aşılanması ile birlikte olanaklı hale gelmiştir" denildi.