Gezi eylemlerinin başladığı geçen yıldan bu yana yaşanan gelişmelerle bu kesimle arasını açan Başbakan Tayyip Erdoğan’ın kurmayları, özellikle cemevlerinin statüsü konusunda yeni bir açılım peşinde. Genel Merkez’deki çalışmalara zaman zaman katılan AKP Tunceli İl Başkanı Sinan Yerlikaya, önceki gün Meclis’te Taraf’a çalışmaların bir bölümünü anlattı. “Daha çok Alevilerin cemevine yönelik düzenlemeler var. Bir yere bağlanırsa sorun çözülür” diyen Yerlikaya, bu konuda Başbakan Erdoğan’a ayrıca bir çalışma sunduğunu söyledi.

ALEVİLER SABIRLI OLURSA...


Yerlikaya, Alevilere yönelik çalışmaya ilişkin, “Aleviler konusunda çalışmalar devam ediyor. Aleviler biraz sabırlı olursa bu meselenin ben yürekten çözüleceğine inanıyorum. Zannediyorum bazı çalışmalar Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde ortaya çıkacak. Cemevi inanç merkezi olarak kabul edilecek” dedi. Yerlikaya, şöyle devam etti: “Cemevlerinin bir ibadet yeri olduğunu bütün milletvekilleri, AK Parti tabanı kabul ediyor. Halk artık ‘Allaha yalvarmak her yerde olur, camide de olur, cemevinde de olur’ diyor. Yasal statü ya inanç merkezi olarak ya da cemevi ibadethane olarak kabul edilebilir.”

Yasa teklifi ile Tunceli’nin adının Dersim olarak değiştirilebileceğini de vurgulayan AKP’li Yerlikaya, “Alevi-Sünni çatışmasına doğru yol alınıyor. Bu çok tehlikeli bir yoldur” dedi. Gezi olaylarında Alevi gençlerin ölümlerine ilişkin olarak da Yerlikaya, “Bizi orada en çok etkileyen Berkin Elvan olayı oldu. Çünkü Berkin’in annesi Ovacıklı” dedi.