Türkiye'de yalnızca Antalya Düzlerçamı bölgesinde bulunan alageyiklerin bir kısmı, soylarının korunması için Kuşadası ilçesindeki Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'na nakledilecek.
AA muhabirinin Aydın İl Çevre ve Orman Müdürlüğünden aldığı bilgiye göre, koruma altındaki alageyik soyunun salgın hastalık ya da orman yangınlarında yok olmaması için harekete geçildi. Bu çerçevede ilk olarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) arasında ''Alageyiklere Yeni Yaşam Alanları Oluşturma Protokolü'' imzalandı.
Protokol çerçevesinde alageyiklerin soylarının korunması için geyiklerin bir kısmı Kuşadası'ndaki Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı'na nakledilecek. Alageyikler için Milli Park'ın vatandaşlara kapalı olan kısmında 4 hektarlık bir alan ayrıldı. Nisan ayında getirilecek 25 alageyik, etrafına tel örgü çekilmiş bu alanda iki ay geçirecek. Bu sürenin ardından geyikler doğal yaşama bırakılacak.
Söz konusu alana tel örgüler çekilirken, su ve yem ihtiyaçları için de özel bölümleri yapımı tamamlanmak üzere. Proje kapsamında şimdiye kadar 30 bin liralık harcama yapıldı.
Doğaya bırakılacak olan alageyiklerin takip edilebilmesi, alan dışına çıktıklarında, öldüklerinde ya da yaralandıklarında da müdahale edilebilmesi için elektronik çip takılacak.
Diğer yandan Milli Park'ta bulunan ve sayıları giderek artan yaban atlar, alageyikler için tehdit oluşturmaması amacıyla başka yere nakledilecek.
Yetkililer, parktaki bitki çeşitlerine zarar vermeye de başlayan yaban atlarının talep eden köylülere de verilebileceğini kaydetti.

-DİLEK YARIMADASI MİLLİ PARKI-

Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı, 27 bin 675 hektarlık Alanda 36 tür memeli, 42 tür sürüngen ve 45 tür deniz canlısına ev sahipliği yapıyor. Nesli tükendiği düşünülen Anadolu Parsı'nın batıda yaşadığı nokta olan yarımadada dünyanın en nadir 10 adet deniz memelisinden bir olan Akdeniz Foku da (Monachus monachus) kıyılarda görülebilir.
Yarımadada yaban domuzu, karakulak, vaşak, çakal, sırtlan, doğaya terk edilmiş ve bu nedenle yabanileşmiş atlar ve sığırlar ile bir çok hayvan türünün yanı sıra, yunus, deniz kaplumbağası, türlü algler, ahtapot ailesinden kafadan bacaklılar, deniz kestaneleri ve deniz yıldızları, süngerler ve pek çok balık türü yaşıyor.

AA