Çelebi'nin ayaklarına bir şarjör boşaltan saldırgan, “15 yıl önce 175 bin mark borç vermiştim, alamadım" dedi.

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'nin 30 yıllık dostu ve eski komşusu Rıza Tunçbilek, Şişli'deki sendika binasında dehşet saçtı. Çelebi'yle görüşmek için makam odasına giren Tunçbilek silahını çekerek bir şarjör mermiyi boşalttı. Bacaklarından yaralanan Çelebi, Florance Nightingale Hastanesi'ne kaldırılırken, saldırganı korumalar ve sendika üyeleri etkisiz hale getirdi.

7. KATA ÇIKIP, DEHŞET SAÇTI

Olay dün saat 14.30 sıralarında meydana geldi. Sık sık DİSK binasına gelip gittiği öğrenilen Üsküp doğumlu 59 yaşındaki Rıza Tunçbilek, Süleyman Çelebi ile görüşmek için binanın 7. katında bulunan makam odasına girdi. Bir süre sonra silah sesi duyan korumalar, içeriye girdiğinde Çelebi'yi yerde kanlar içerisinde buldu. 7.65 mm çapındaki ruhsatsız silahıyla bir şarjör mermiyi Çelebi'nin bacaklarına boşaltan Tunçbilek, resmi korumalar ve sendika üyeleri tarafından kısa sürede etkisiz hale getirildi.

AYAĞINDA 2 KURŞUN

Saldırının ardından Florance Nightingale Hastanesi'ne kaldırılan Süleyman Çelebi, ameliyata alındı. Çelebi'nin bilincinin açık olduğu kan kaybetmesine rağmen sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi. Başhekim Mücahit Atmanoğlu, Çelebi'nin ayaklarında 2 kurşun bulunduğunu ve girip çıkan kurşunlara bağlı kırıklar meydana geldiğini söyledi. Çelebi'nin sol bacağına platin takıldığı öğrenildi. Çelebi'nin sağlık durumunun iyi olduğu bildirildi.

30 YILLIK ARKADAŞI ÇIKTI

Polis, Çelebi'yi ruhsatsız tabanca ile kurşun yağmuruna tutan saldırgan Tunçbilek'i Şişli Merkez Karakolu'na götürdü. Tunçbilek'in buradaki ifadesinde, “Süleyman Çelebi'yi 30 yıldır tanıyorum. Eski mahalleden komşum. Kendisine 15 yıl önce ev alması sırasında 175 bin mark borç vermiştim. Ancak bu parayı bir türlü geri alamadım" dediği ileri sürüldü.

'UYUŞTURUCU'DAN KAYDI VAR

Seyyar halıcılık yapan Tunçbilek'in 1995'te 'uyuşturucu madde bulundurmak'tan poliste kaydı olduğu iddia edildi. Bir dönem sendikacılık yaptığı da belirtilen saldırganın DİSK'e üye olmadığı ve ara sıra Çelebi'nin yanında görüldüğü öğrenildi.

ELİNİ KOLUNU SALLAYARAK GİRDİ

Saldırganın silahıyla DİSK Genel Merkezi'ne elini kolunu sallayarak girmesi binadaki güvenlik zafiyetini gündeme getirdi. Sendikanın girişinde sadece bir güvenlik görevlisi bulunduğu ve silah kontrolü yapmadığı öğrenildi. Saldırgan Rıza Tunçbilek'in sık sık binaya geldiği ve Çelebi'nin arkadaşı olduğu için üzerinin aranmadığı da ileri sürüldü.

155 'DİSK NEREDE' DİYE SORDU

Bu arada sendika yetkilileri, saldırının hemen ardından 155'i aradıklarını, ancak polisin "Orası nerede?" diye sorduğunu uzun bir süre sonra yandaki karakoldan polislerin geldiğini iddia ettiler.


Başkandan para istemiş


DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün, saldırı gerçekleştiği sırada kendisinin de odada olduğunu ve saldırganın 4 el ateş ettiğini söyledi. "Randevu alıp gelmiş. Para istiyor. Para verilemeyeceği söylenince silahını çekip ateş ediyor. Hazırlıklı gelmişti. Çok seri bir şekilde hareket etti. Para isteme bir gerekçe olabilir" dedi. Saldırganın bir dönem Çelebi'yle aynı mahallede oturduğunu belirten Görgün, “Girişte arama yapılmamış. Şüpheli görüldüğü vakit bazen yapılıyor ama, bu defa yapılmamış" şeklinde konuştu. Görgün, hastane önünde yaptığı açıklamada ise saldırının alacak verecek meselesiyle ilgisi olmadığını söyledi.



Binada 1-2 kez gördüm: İdare Amiri Yalçın Ayyıldız ise, saldırganın para istediğini duyduğunu söyledi. Silah seslerini duyduktan sonra odaya giren DİSK Basın Sorumlusu Fahrettin Erdoğan da 4'ten daha fazla silah sesi duyduğunu belirterek “Şahsı 1-2 kez gördüm ama tanımıyorum” dedi.


Başkanın tanıdığı değil: DİSK Örgütlenme Daire Başkanı Ali Rıza Küçükosmanoğlu ise saldırının "alacak verecek meselesi ile ilgisi bulunmadığını, olayın çarpıtılmaya çalışıldığını" söyledi. Küçükosmanoğlu, "Saldırgan Süleyman Çelebi'nin çok yakın tanıdığı olsa en azından ben tanırım. Çünkü uzun yıllardır beraberiz" diye konuştu.

Üzerinden 37 mermi çıktı


İstanbul Valisi Muammer Güler, Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın'la, DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi'yi Florance Nightingale Hastanesi'nde ziyaret etti. Güler, "Son derece üzüntü verici, olayı kınıyorum. Çelebi'nin hayati tehlikesinin olmaması ve saldırganın yakalanmış olması sevindirici” dedi.

SALDIRGAN ÜSKÜP DOĞUMLU

Güler, “Saldırgan 1950 Üsküp doğumlu. Kendisini daha önce tanıdığı ve sendikaya daha önce de geldiği biliniyor. Saldırganın üzerinden ruhsatsız silah çıktı. İki şarjörü dolu. Bir şarjörü boşaltmış. Ayrıca üzerinde 37 mermi bulundu" şeklinde konuştu. İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın da, Süleyman Çelebi ve DİSK camiasına geçmiş olsun dileklerini iletti. Çapkın, 'Hayati tehlikesi olmayan bir yaralama kısmen bizi sevindiriyor' dedi.

ÇAĞLAYAN, HASTANEYE KOŞTU

Devlet Bakanı Zafer Çağlayan da saldırı haberini alır almaz katıldığı bir toplantıyı yarıda keserek Çelebi'yi ziyarete geldi. Çağlayan, Süleyman Çelebi'yi çok eskiden tanıdığını, Türkiye'nin çalışma hayatının çok önemli simalarından biri olduğunu söyledi. Çağlayan “Bir sivil toplum kuruluşu başkanının saldırıya uğramış olması yenilir, yutulur bir şey değil. Ama kendisini gördükten sonra gerçekten rahatladım” dedi.

29 yıl önceki kanlı saldırıyı hatırlattı

DİSK'in eski Genel Başkanı Kemal Türkler de 22 Temmuz 1980 sabahı Merter'de evinin önünde sendikaya gitmek üzere arabasına binerken düzenlenen bir saldırı sonucu hayatını kaybetmişti. Tetikçi Ünal Osman Ağaoğlu'nun yargılandığı davada verilen kararı Yargıtay 3 kez bozmuş, yerel mahkeme en son beraat kararı vermişti.

2,5 milyon borcu vardı

Gayrettepe'deki Asayiş Şube Müdürlüğü Cinayet Büro Amirliği'nde sorgulanan saldırgan Rıza Tunçbilek, Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. Tunçbilek, 'Neden vurdunuz?' sorusuna "Borcu vardı. 2.5 milyon" karşılığını verdi./yeni şafak