Aydın Esnaf Odaları ve İl Tarım Müdürlüğü’nün gıda üretimi yapan oda üyesi esnaflara yönelik bilgilendirme toplantılarına esnafların kayıtsız kalmalarına Aydın Esnaf Odası Başkanı Hulusi Akşit’ten sitem geldi.
Söke’de Saray Düğün Salonu’nda ekmek, unlu ve şekerli mamul üreten esnaflara yönelik düzenlenen toplantıya ilçede sektörde faaliyet gösteren esnaflardan sadece 26 kişi katılınca Akşit sert tepki gösterdi. Aydın İl Tarım Müdürlüğünden Gıda Kontrölleri Funda Koru, Işıl Meydanlı, Serap Barut ve Murat Ada toplantıya katılan üyelere ‘Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliğinde Yapılan Değişiklikler’ başta olmak üzere gıda üretimindeki yasal düzenlemeler ve uyulması gereken kurallar hakkında bilgi verdiler.
İl Tarım Müdürlüğü elemanlarının yaptığı denetimlerde Söke’de sektörde ciddi sorunların tespit edildiğini söyleyen Aydın Esnaf Odaları Başkanı Hulusi Akşit; “Yapılan denetimlerde amaç para cezası yazmak olsaydı maalesef Söke de çok esnaf arkadaşımız ceza ile karşı karşıya kalacaktı. Çoğu esnaf yasal düzenlemeleri bilmediğini söylemekte. Denetim yapan arkadaşlarımız yerinde bilgilendirme yaparak uyarıda bulunmalarına rağmen esnafımız ne yazık ki ilgisiz. Başta Hijyenik üretim olmak üzere kurallara uygun üretim yapmak için bin TL masraf yapacak iken, para cezası kesilince iki katı ceza ödeme durumunda kalacak. Gıda üretimi ile ilgili para cezaları ciddi boyutlarda. Ama esnafımızda ilgisizlik var. Bu gün tüm esnafımızı bilgilendirme yapmak istedik ama salonda 25 kişi olması bizi üzdü” dedi.
Gıda üretimin en önemli kurallarından birinin hijyenik üretim olduğunu dikkat çeken Akşit gıda üretimi yapan esnaflara; “Üretiminizde kendinizin yiyemeyeceği bir gıdayı asla başkalarına yedirmeyiniz” uyarısında bulundu.
Toplantıya katılan esnafın dile getirdiği sorunların kayıt altına alınarak Aydın Valisi H. Avni Coş’a sunulacağını söyleyen Akşit bu tür eğitim toplantıların Aydın Merkez ve diğer ilçelerde de yapılacağını sözlerine ekledi.