Önceki seçimlerde büyük coşku yaşanan AKP Genel Merkezi dün gece Manisa, Antalya, Siirt, Şanlıurfa, Isparta ve Osmaniye"de oyların düşmesi ve bazı belediyelerin kaybedileceğinin anlaşılması üzerine sessizliğe büründü

Başbakan Erdoğan, 22 Temmuz 2007 genel seçimleri sonrası binlerce kişilik coşkulu kalabalığa yaptığı ünlü balkon konuşmasını bu kez yapmadı. Bu seçim sonrası da balkon konuşma için hazırlanırken, Erdoğan bu kez binanın üçüncü katında açıklama yapmayı tercih etti. İl genel meclisi oylarında yaşanan düşüş, partililer arasında da “seçmen "one minute" dedi. Bu uyarıyı dikkate almalıyız” diye yorumlandı.
AKP Genel Merkezi"nde gelen ilk sonuçların ardından büyük sessizlik yaşandı. Önceki seçimlerde büyük coşkunun yaşandığı genel merkezde bazı illerdeki oyların düşmesi ve genel olarak oy oranında yaşanan kayıp, morallerin bozulmasına yol açtı. Erdoğan da, eşi Emine Erdoğan ile birlikte dün 16.30"da partiye gelerek sonuçları kurmaylarıyla izledi. Erdoğan"ın 8. katta bulunan makam odasına, seçim sonuçlarını dakika dakika izlemesi için dev ekranlar kuruldu. AKP yönetimi, teşkilatlardan ve özel bir şirketten gelen sonuçlarla televizyonlardan gelen sonuçları karşılaştırarak değerlendirme yaptı.

Suratlar asıktı
İlk gelen sonuçlarda Manisa, Antalya, Siirt, Şanlıurfa, Isparta ve Osmaniye"de oyların düşmesi ve bazı illerin kaybedileceğinin anlaşılması moralleri bozdu. Bunun yanı sıra Diyarbakır, İzmir ve Tunceli gibi Erdoğan"ın mutlaka alınmasını istediği illerde de başarısız sonuçlar çıkması moral bozukluğunu artırdı.
2004 ve 2007 seçimlerinde genel merkezin önünde toplanan coşkulu kalabalıklar da dün yoktu. Sandıkların açıldığı ilk saatlerde elle sayılacak kadar az sayıda partili genel merkezin önüne geldi. Genel merkezdeki yetkililer bu durumu “Daha önce teşkilatlarımızdan, BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu"nun vefatı nedeniyle kutlama yapmamalarını, müzik çalmamalarını ve konfeti kullanmamalarını istedik” diye açıkladı.

Balkonda konuşmadı
Erdoğan"ın konuşma yapabileceği ihtimaline karşılık balkon hazırlandı, balkonun karşısında yer alan otopark da güvenlik ve partililerin gelmesi ihtimaline karşı boş bırakıldı. Ancak partililer genel merkeze ilgi göstermedi. Erdoğan da bunun üzerine genel merkezin üçüncü katında bulunan salonda gazetecilerin karşısına çıktı. Erdoğan"ın basın toplantısını bitirdiği saat 00.50"de ise genel merkez önünde sadece bir partilinin olduğu görüldü. Buna rağmen geniş güvenlik önlemlerinin alındığı genel merkez binasına, Başbakanlık akreditasyon kartı bulunmayan gazeteciler ve partililer alınmadı.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise ilk gelen sonuçları genel merkez yerine AKP Ankara İl Başkanlığı"nda izledi.

İstanbul"da da suskunluk vardı
AKP İstanbul İl Başkanlığı dün; 2002, 2004 ve 2007 seçimlerinde görülen coşkunun aksine sakin bir gece geçirdi. Binanın önünde “toplanması muhtemel kalabalık” için dev barkovizyon kurularak seçim sonuçları yansıtılmasına rağmen, katılım çok azdı. AKP"nin Sütlüce "deki binasının en kalabalık misafir grubunu ise medya mensupları ve polisler oluşturdu.
Binaya İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, oğulları Mustafa Ömer, Hüseyin Ersan Topbaş ve damadı Ömer Faruk Kavurmacı"yla birlikte 18.20"de geldi.
Topbaş, sandıktan çıkana herkesin razı olacağını, vatandaşın milli iradesinin sandığa hassas şekilde yansıyacağını söyledi.


MİLLİYET