Bugün dünyada yaklaşık 5 milyar kişinin mobil iletişim ağlarıyla birbirine bağlandığını belirten Timuray, “Bunların içerisinde 3G teknolojiyi kullananların sayısı 1 milyarı aştı. Önümüzdeki 3-4 sene içerisinde de akıllı telefonların miktarının masa üstü ve laptopların sayısını geçeceği tahmin ediliyor. Bu gelecekte iş hayatındaki dönüşümün adeta bir habercisidir.” dedi.

Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde Vodafone Türkiye ana sponsorluğunda düzenlenen ‘Türkiye Global KOBİ’ler Platformu’nun bu yılki ikinci toplantısı Antalya’da gerçekleştirildi. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Serpil Timuray, Capital ve Ekonomist Dergileri Yayın Direktörü Rauf Ateş’in ev sahipliğinde yapılan toplantıya Antalya Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Çetin Osman Budak, Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği Başkanı Sururi Çorabatır ile Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen katıldı.

Geniş iştirakli toplantıda konuşan Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Timuray, Türkiye’deki tüm şirketlerin yüzde 99’undan fazlasını oluşturan KOBİ’lerin istikrarlı büyümede itici güç olduğunu vurguladı. Uluslararası piyasalara açılarak devamlı kendini geliştiren küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin ekonomiyi geleceğe taşıyan yapı taşlarından biri olduğunun altını çizen Timuray, şöyle devam etti:
“Yarının büyük şirketleri olan KOBİ’lerimizin desteklenmesi ve hızla büyüyecekleri ortamın sağlanması, işsizliğin azaltılması ile üretimin, rekabet gücünün ve büyümenin artırılması gibi kilit amaçlara olumlu katkıda bulunmaktadır. Bu anlamda KOBİ’lerin ‘sürdürülebilir büyümeye’, ‘yenilikçiliğe’ ve ‘uzun vadeli verimliliğe’ odaklanan stratejiler geliştirmesi rekabet güçlerinin artmasına destek olacaktır Teknolojik süreçleri daha etkin kullanabilen KOBİ’ler, maliyetlerini daha da azaltarak üretimlerini maksimize edebilecek, Türkiye’de ve dünyadaki pazar paylarını yükseltecektir.”

Toplantının Türkiye turizm sektörünün üssü ve tarımın can suyu olan Antalya’da düzenlenmesinin son derece yerinde olduğunu ifade eden Serpil Timuray, şehirdeki KOBİ’lerin güvenilir ‘İş Ortağı’ olarak kaliteli ürün ve hizmetlerle, bilgi ile teknoloji tabanına geçmelerini, yenilik ve büyüme eğilimlerine destek olmayı, ihracat yapma potansiyellerini artırmayı hedeflediklerini aktardı. Bu sayede dünya turizmine damgasını vuran Antalya’nın ekonomisine katkıda bulunmaktan mutluluk duyduklarını dile getiren Timuray, “Son 2 yılda bütçemizden 50 milyon TL pay alan bu bölgeyi son derece önemsiyoruz. Bugüne kadar bölgeye yaptığımız yatırımlar ve açtığımız mağazalar ile oluşturduğumuz dolaylı ve direk tüm ekosistemimizle 400’ü aşkın kişiye istihdam sağladık.” bilgilerini verdi.

“İLK ÇEYREKTE BÜYÜME KUVVETLİ OLACAK”

Organizasyona katılarak küresel ekonomik gelişmelerin Türkiye’ye yansımasını değerlendiren Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen ise dünyada büyüme rakamlarının yüzde 3-3,5 seviyelerinde beklendiğini buna karşılık Türkiye’deki büyümenin ise daha kuvvetli olacağını söyledi. Büyüme rakamlarının 2011’in ilk çeyreğinde yüzde 8-9 arasında çıkacağını tahmin eden Özen, “Türk siyasileri ve bürokratları sıkı maliye politikasını izliyor. Bunun yararını öğrenmiş durumdalar. Onun için önümüzdeki dönem rakamlar iyi çıkacak.” dedi.

Hızlı büyüyen ekonomilerde cari açık problemi de ortaya çıktığına dikkat çeken Özen, şunları kaydetti:
“Türkiye geçen sene yüzde 9’a yakın büyüdü ama çok önemli bir cari açık verdi. Yüzde 7 ile en fazla açık veren ülkeler arasında. Cari işlemler açığı ekonominin yumşak karnını oluşturuyor. Cari işlemler açığını sıcak parayla finanse ediyoruz. Geçen sene cari işlemlerin yüzde 97’sini kısa vadeli sermaye hareketleriyle finanse etmişiz.”

“İÇ TALEP ODAKLI BÜYÜME SERGİLİYORUZ”

Ergun Özen, Türkiye’de iç talep odaklı bir büyüme sergilendiğini de dile getirirken, “En son açıklanan dördüncü çeyrek büyümesi yüzde 9,2. Bunun iç talebin büyümeye katkısı yüzde 14,8. Dış talebe baktığımızda yüzde 5,6 negatif etkisi var. Türkiye ne yapıp yapacak iç talebin büyümeye katkısını biraz azaltarak dış talebin dengesini arttıracak. Böylece cari işlemler açığı problemini de halledecek. Cari açığın kapanmasında turizm gelirlerinin büyük önem arz ediyor. Sanayi tarafına baktığımızda kısa vadede yapacak çok büyük bir şey yok. Dolayısıyla turizm gelirlerinin önemi burada çok net bir şekilde ortaya çıkıyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Mali disiplinden uzaklaşılması halinde sorun daha da büyüyebileceğini savunan Özen, “Hem bütçe açığını hem cari işlemler açığını yönetmek kolay değil. Mali bütçe açığını şu ana kadar çok iyi yönetiyoruz. Ama cari işlemler açığını çok iyi yönetemiyoruz.” ifadelerini kullandı. 2011 yılına yönelik tahminlerini de paylaşan Özen, büyümenin yüzde 5,6; kişi başına düşen GSYH 10 bin 699 dolar, yılsonu enflasyon oranını yüzde 7,3, ortalama Dolar/ TL fiyatını 1,57 TL, Euro/TL’yi ise 2,16 TL olarak beklediklerini aktardı.

“YENİ MERKEZ BANKASI BAŞKANI LİYAKATLİ”

Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, yeni Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı ile ilgili de, şunları söyledi:

“Merkez Bankası’nın politikaları dünden bu güne değişmez. Yeni başkan liyakati çok yüksek, piyasaların saygı duyduğu, beğendiği gönlünde yatan birisi. Herhangi bir politika değişikliği olacağını düşünmüyorum.”