Antalya Tabip Odası Başkanı Arif Bulut, Antalya'da başlatılan Aile Hekimliği uygulamasını seçmeyen doktorların ilçelerde görevlendirilerek cezalandırıldığını öne sürdü.

Arif Bulut, düzenlediği basın toplantısında, halk sağlığında birinci basamakta önemli bir yere sahip olan sağlık ocaklarının kaldırılarak, sözleşmeli doktorlarla aile hekimliği uygulamasına geçildiğini hatırlattı. Bu uygulamanın, birinci basamak sağlık hizmetlerinin özelleştirilmesinin önünü açacağını öne süren Bulut, şöyle konuştu:

''Amaç, daha iyi sağlık hizmeti vermek değil, sadece devletin üzerinde yük olarak gördüğü sağlık hizmetlerini özelleştirmek, paralı hale getirmektir. Yakın zamanda gündeme gelecek Kamu Hastane Birlikleri Yasasıyla kamu hastaneleri de özelleştirilecek, halkın cebinden alınacak ve giderek artan oranlardaki katkı paylarıyla sağlık sistemi tam bir kaosa sürüklenecektir.''

Bulut, Antalya Sağlık İl Müdürlüğü tarafından aile hekimliğini seçmeyen 62 doktorun hizmet puanları yüksek olanlar dahil olmak üzere başka ilçelere ve beldelere geçici olarak görevlendirilmelerinin yapıldığını söyledi. Arif Bulut, ''Aile hekimliğini seçmeyen arkadaşlarımız cezalandırılarak başka yerlerde görevlendirilmişlerdir. Aile hekimliği dışında kalan hekimlerin Toplum Sağlığı Merkezine geçirileceği söylenmişti. Kapalı kapılar ardında Toplum Sağlığı Merkezi kadrolarının oluşturulduğu duyumlarını alıyoruz'' dedi.

Eski Antalya Tabip Odası Başkanı Selçuk Koçlar da üç dört yıl içinde aile hekimliği uygulamasının özelleştirilmesinin önünün açılacağını öne sürdü.

Türkiye'de yüzlerce sağlık ocağının hayırsever vatandaşlar tarafından yapıldığını vurgulayan Koçlar, şöyle devam etti:

''Hayırsever vatandaşlar tarafından halka sağlık hizmeti verilmesi için yaptırılan sağlık ocakları şimdi aile hekimliği adı altında özelleştirilerek kiraya verilmeye çalışılıyor. Aile hekimliği uygulaması ile vatandaş, doktor tercihini yaparken gruplaşmalar olacak. Saadet zinciri gibi olan aile hekimliği uygulaması 5 yıl sonra çökecektir.''

-''MUTLAKA AİLE HEKİMLİĞİNE BAŞVURSUNLAR''-

Antalya Aile Hekimleri Derneği Kurucu Başkanı Özkan Serbest de Aile Sağlık merkezlerinde tedavi edici hizmetlerin yanında, kişiye yönelik koruyucu hizmetler de vermeye çalışacaklarını belirtti.

Serbest, Antalya'da hizmet veren 544 aile hekiminin sorunlarının sesi olmak ve çareler bulmak istediklerini anlattı.

Antalya'nın göç alan bir kent olduğuna dikkati çeken Serbest, ''En büyük sorun bu olacak. Aile hekimleri, Antalya'ya sonradan gelen vatandaşlardan sorumlu değil. Antalya'ya gelenler mutlaka aile hekimliğine başvursunlar'' dedi.

A.A.