Yüksek Askeri Şura (YAŞ), 1-4 Ağustosta, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) personelinin terfi ve emeklilik durumları ile gündemdeki diğer konuları değerlendirmek üzere toplanacak.

YAŞ'ın Ağustos ayı olağan toplantısı, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'ndaki Çakmak Salonu'nda yapılacak.

Şura'da, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevlerine atanacak yeni komutanlar belirlenecek. Görev sürelerinin 30 Ağustos 2009 tarihi itibarıyla dolması nedeniyle emekliye ayrılacak olan Oramiral Metin Ataç'ın yerine Donanma Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit'in, Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun yerine ise Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay'ın atanması bekleniyor.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner ve Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Atila Işık ise bulundukları görevleri bir yıl daha sürdürecekler.

Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri'nde boşalan kadrolar nedeniyle bir koramiral ve bir korgeneral bir üst rütbeye terfi edecek. Kara Kuvvetleri'nde ise 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun emekli olacak ve Saygun'dan boşalacak orgeneral kadrosuna da terfi bekleyen bir korgeneral atanacak.

YAŞ toplantısında, bir üst rütbeye yükselecek general ve amirallerle general ve amiralliğe yükselecek albayların durumları görüşülecek. Toplantıda, rütbelerinde bekleme süreleri bir yıl uzatılacaklar ve geçen yıl uzatılanlar ile kadrosuzluk nedeniyle emekliye ayrılacakların durumları da değerlendirilecek.

TSK'yı ilgilendiren diğer konuların da görüşüleceği toplantıda, çeşitli nedenlerle TSK ile ilişikleri kesilecek personelin durumu ele alınacak.

Şura'da alınan kararlar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e sunulduktan sonra kamuoyuna açıklanacak.