Uzmanlar en önemli nedenin sıvı eksikliği ve yanlış beslenme alışkanlıkları olduğunu belirtiyor.

Diş hekimleri, dişlerin gün boyu fırçalanamaması, diş üzerindeki bir takım bakterilerin zaman içerisinde istenmeyen kokuları ortaya çıkarmasına neden olduğunu belirtti.

Sıvı ve gıda eksikliği ağız kokusuna yol açıyor.Memorial Suadiye Tıp Merkezi Ağız ve Diş Hastalıkları Bölümü’nden Diş hekimi Aslı Tapan, ramazanda ağız kokusunun en önemli nedenlerinden birinin yanlış beslenme alışkanlıkları olduğunu söyledi. Tapan, ağız kokusunu artıran 10 önemli hatayı, özetle şöyle sıraladı.

Sarımsak ve soğanı çiğ yemek: Mutlaka tüketilecekse, sarımsak ve soğanın pişirilerek tüketilmesi tercih edilmelidir.

Süt ürünlerini fazla tüketmek: Yumurta ve peynir gibi besinler ağız kokusunu artırır. Tuzlu suyla ağzı çalkalamak, yeşil çay, her türlü çerez, su içeriği bol sebzeler ve meyvelerden özellikle elma, ağız kokusunu engelleyici özellikleri nedeniyle tüketilmelidir.

Şeker ve baharatlı gıdalar yemek: Ramazanda şekerli, yağlı ve baharatlı gıdaların tüketimi minimuma indirilmelidir.

Bilinçsiz diyet ve zayıflama ilaçları: Düşük karbonhidratlarla yapılan diyetler, kötü nefes kokusuna neden olur. Zayıflatıcı ilaçlar da ağızdaki tükürük miktarını azalttığı için ağız kokusuna neden olur.

Enerji içecekleri tüketmek: Bu içeceklerin uzun süre kullanımı, diş minesinde kayıplara neden olur, bu da ağız hijyeninin bozulmasına ve ağız kokusuna neden olur. Bu içeceklerin sık tüketimi halinde pipet tercih edilmeli ve arkasından su içilmelidir.

Sigara içmek: Dikkatli diş fırçalamaya özen gösterilmeli, ağız gargarası kullanılmalıdır.

Çay, kahve ve kola tüketimi: İftar ve sahurda bol miktarda su içilmesi, kafeinli içeceklerden kaçınılması ağız hijyeni açısından çok önemlidir.

Lokmaları az çiğnemek: Gıda artıklarının ağız içinde girinti ve çıkıntılara yerleşmesi, dişlerin arasında kalması, birtakım bakterilerin ağız içinde birikmesine ve ağız kokusuna neden olur. Lokmalarınızı çok çiğneyin.

Et ve şarküteri ürünlerini bolca yemek: Pastırma başta olmak üzere; salam, sucuk ve sosis gibi şarküterinin tüketimin de ramazanda sınırlandırılmalı.

Cumhuriyet