Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) bağlı Biga Meslek Yüksekokulu'nda gerçekleştirilen projede, genelde ağaçlarda yetişen yaprak mantarı, bitkisel atıklardan oluşturulan bir karışımda üretildi.

Proje sorumlusu öğretim görevlisi Hasan Kocabıyık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tip bir yetiştirme tarzını ilk kez denediklerini söyledi.

Genelde kavak ve söğüt ağaçlarının gövdesinde doğal olarak yetişen yaprak mantarının (pleorotos) tohumunu, çeltik sapı, kepek ve tahtaların tozundan oluşturulan bitkisel bir harçta ürettiklerini belirten Kocabıyık, ''Bu tip mantar, kültür mantarına göre daha besleyici. Protein, vitamin ve karbonhidrat içeriği ile kalorisi oldukça yüksek. En önemlisi daha lezzetli'' dedi.

Kocabıyık, ağaç gövdelerinde 70-80 günde oluşan mantarı, oluşturdukları harçta 40 günde yetiştirdiklerine işaret etti.

Projeyi tamamladıktan sonra, mantar üreticileri ile vatandaşlarla paylaşmayı istediklerini ifade eden Kocabıyık, şunları kaydetti:

''Projeyi şu anda okulumuzun bahçesindeki 20 metrekarelik kapalı bir alanda sürdürüyoruz. Hangi şartlarda daha iyi sonuç alacağımıza bakacağız. Ona göre projemizi mantar üreticileri ve halkla paylaşacağız.''