Afganistan'daki Türk Gücü Komutanı Kurmay Albay Faruk Sungur ve bir uzman çavuşun trafik kazasında şehit olması, ülkeyi yasa boğdu. Mehmetçik kampını ziyaret eden kadın ve çocuklar 'baba' dedikleri Faruk Sungur'un ardından gözyaşı döktü.

Afganistan'da geçirdiği trafik kazasında şehit olan Kurmay Albay Faruk Sungur'un halk arasında üzüntü yarattı. Çok sayıda Afgan vatandaşı, Türk birliğinin konuşlandığı Kamp Doğan'da Mehmetçiklere taziye ziyaretinde bulunarak, gözyaşı döktü.
Afganistan'daki Türk Gücü Komutanı Kurmay Albay Faruk Sungur ile Afganistan'da düzenlenecek olan cumhurbaşkanı seçimleri için 12 Temmuzdan itibaren Mezar-ı Şerif'e yerleşmekte olan Türk askeri birliğinin komutanı Albay Murat Kaymakçılar'ın içinde bulunduğu zırhlı aracın önceki gün Faryap vilayetinin Devletabat ilçesi yakınlarından trafik kazası geçirdi. Kazada Kurmay Albay Sungur ile Uzman Çavuş Mevlüt Baydur olay yerinde şehit oldu.

TAZİYE ZİYARETİNE GELDİLER

Afganistan Türk Görev Kuvveti Komutanı Kurmay Albay Faruk Sungur'un şehit olması, Kabil'deki Türk birliğinin konuşlandığı Kamp Doğan'da ve kentte büyük üzüntüye neden oldu. Kazanın duyulmasının ardından çok sayıda Afgan vatandaş, Kamp Doğan'da görev yapan Mehmetçiklere taziye ziyaretinde bulundu.

Özellikle aralarında kadın ve çocukların bulunduğu çok sayıda Afgan vatandaşının, gözyaşları içinde Kamp Doğan'ın önünde beklediği öğrenildi.

TÜRKMEN VE ÖZBEKLER YASTA

Kampı ziyaret edenler arasında Afganistan'da görev yapan ülkelerin askeri temsilcileri ile Afganlı yetkililerin de bulunduğu belirtildi. Türk askerlerinin geçirdiği kaza, Afganistan'ın kuzey bölgesinde de büyük üzüntüye neden oldu. Bu bölgede yaşayan Türkmenler, Özbekler ve Tacikler de üzüntülerini bu bölgedeki Türk temsilciliklerine ilettti. Bu arada, şehit düşen askerlerin naaşlarını almak üzere bir ambulans uçak Afganistan'a gönderildi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Burak Özüergin ise yaptığı açıklamada, “TSK mensupları dünyanın pek çok bölgesinde zor şartlar altında görev yapmaktadır. Afgan halkına yardım elimizi uzatmaya devam edeceğiz” dedi.

Tek oğlunu kaybetti

Kurmay Albay Faruk Sungur'un geçirdiği trafik kazası sonucu şehit olması Erzincan'ı ve ailesini yasa boğdu. Erzincan'ın Halitpaşa Mahallesi'ndeki evinde sabaha karşı oğullarının şehit olduğu haberini alan 75 yaşındaki baba Tevfik Fikret Sungur ve 68 yaşındaki anne Sebahat Sungur, büyük bir üzüntü yaşadı. Tek erkek çocukları olan Kurmay Albay Faruk Sungur'un şehit olduğu haberini üzüntüyle karşılayan baba Tevfik Fikret Sungur, görevi sebebiyle uzun süredir oğlunu göremediğini söyledi. Acılı baba, oğlunun yarbay rütbesindeyken ailesiyle çekildiği fotoğrafına bakarak adeta hasretini dindirmeye çalıştı. Bu arada, Albay Sungur'un cenazesinin Ankara'daki törenin ardından Erzincan'daki şehitliğe defnedileceği bildirildi.

Afgan çocukların manevi babasıydı

Kabil'de görev yapan Türk birliğinde görev yapan Kurmay Albay Sungur, NATO'da görevli yabancı komutanların aksine, halkla iç içe olması, onlarla bayramlarda kucaklaşması, çocuklara bir baba şefkatiyle yaklaşıp miniklerin ellerine hediyeler tutuşturması nedeniyle Afgan halkının gönlünde taht kurmuştu. Kumay Albay Sungur, toplumsal kaynaşmanın en güzel örneklerinden biri olan dini bayramlarda fakir halkı evlerinde ziyaret edip onlara hediyeler dağıtırken, yetim ve öksüz kalan çocukları ise hep koruyup kollaması ile tanınıyordu. Çocukların yanaklarını okşayan, onların ellerinden tutan, onlara Türk insanının sevgisini veren Kurmay Albay Sungur, çocukların kendisini neden çok sevdiğine ise “onlar için her zaman yanım- da şeker taşıyorum' şeklinde yanıtlamıştı. - iha