DİKTATÖRLERE İBRET OLACAK GÖRÜNTÜ
 
Tedavi gördüğü Şarm el Şeyh’ten ambulans uçakla Kahire’deki mahkemeye getirilen 83 yaşındaki Mübarek, sedyede yatarak kolunda serumla duruşmaya katıldı. Devrik diktatör, kendi döneminde muhaliflerin yargılandığı demir parmaklıklı, tel örgülü kafeste tutuldu.
 
Mahkemeye sedye ile çıkarılan ve 850 kişinin ölümü, 6 binden fazla insanın da yaralanması emrini vermek suçundan idamla yargılanan Hüsnü Mübarek’in yeni seçilecek cumhurbaşkanı ya da yüksek askerî konseyin istemesi halinde özgürlüğüne kavuşma ihtimali var
 
Mısır’ın devrik lideri 83 yaşındaki Hüsnü Mübarek dün ilk defa hakim karşısına çıktı. İdamla yargılanan Mübarek’in ilk duruşması sonrasında affedilmesi gündeme geldi. Mısır kanunlarına göre cumhurbaşkanı veya şu andaki yüksek askeri konsey, idam cezası alan mahkumları af yetkisine sahip. Kuzey Kahire Cinayet Mahkemesi Başkanı Ahmet Fehmi Rifat’ın karşısına sedye ile çıkarılan Mübarek; 850 kişinin ölümü 6 binden fazla kişinin de yaralanması emrini vermek suçundan idamla yargılanıyor. Mahkeme Başkanı, Mübarek’e “Bunlara ne diyeceksiniz” diye sordu. Mübarek, yattığı yerden oğlunun uzattığı mikrofon aracılığı ile bu ithamların hiç birisini kabul etmediğini söyledi. Hüsnü Mübarek’in ardından, oğulları Ala ve Cemal’de suçlamaları reddettiklerini açıkladılar. Mısır kamuoyunda Mübarek’e yönelik acıma duygusunun oluştuğunu söyleyen Mısırlı kaynaklar, “Halk bugüne kadar Hüsnü Mübarek’in hakim karşışına çıkarılamayacağını hatta o kafesin içine konulamayacağını düşünüyordu. Ancak bugün Mübarek’in hakim karşısına üstelik de sedye ile getirildiğini herkes gördü. Televizyonlara yansıyan o görüntü halk arasında acıma duygusu oluşturdu. Büyük çoğunluğun ortak görüşü Mübarek’in affedilmesi yönünde” açıklamasında bulundular. Mısırlı bir yetkili, “Uygulama Mübarek ile başladı. Kendisi de uyguladığı bu sistem içinde yargılandı” dedi. Bir sonraki duruşma 15 Ağustos tarihinde görülecek.
 
DEVRİK LİDERE DESTEK
 
Mısır’ın devrik lideri Mübarek’in ve çocuklarının idam cezasıyla yargılanması sırasında destekçileri tarafından gösteriler düzenlendi. Kahire Polis Akademisi’nde yargılanan Hüsnü Mübarek’in posterlerini öpen Mısırlılar, dev ekrandan duruşmayı izleyerek destek verdi.
 
DİKTATÖRE PROTESTO
 
Ayakkabılarını çıkararak Hüsnü Mübarek’i protesto eden grupla Mübarek yanlıları arasında kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Polisin müdehalesiyle olaylar yatıştırılırken bazı muhaliflerin ellerinde Mübareki’in boğazına ilmik geçirilmiş idamını temsil eden fotoğraflar taşıdığı görüldü.