Yenilenebilir enerji kaynaklarından yatırım maliyeti en az, verimliliği ise diğer enerji kaynaklarına göre daha fazla olan rüzgar tribünü kurmak için çalışmalara başlayan ADÜ, kendi elektriğini kendi üretmeyi hedefliyor.
İlk etapta sadece bir rüzgar tribünü kuracak olan ADÜ, bu tribünle ADÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin ihtiyaç duyduğu elektriğin yarısından fazlasını üretmeyi planlıyor. ADÜ Haber Dergisi"nin 75. sayısında yer alan habere göre; ADÜ projeyi tamamladığında hem Aydınlı iş adamlarına hem de diğer üniversitelere örnek teşkil edecek bir bilimsel projeyi de hayata geçirmiş olacak. Kurduğu tribünle 500 kilowat elektrik üreterek Türkiye"de bu miktarda elektrik üreten ilk Üniversite olma başarısına imza atacak olan ADÜ, çalışmayı bilimsel projeye dönüştürerek bu alanda yatırım yapmak isteyenlerin de önünü açacak.
Proje çalışmalarını yürüten ekibin başında Öğretim Görevlisi Kıvanç Başaran bulunuyor. ADÜ Söke Meslek Yüksek Ookulu"da Mekatronik Bölümü Program Sorumlusu olan Başaran, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsünde doktorasını yapıyor. Yenilenebilir enerji türlerine yönelik çalışmaları ile tanınan Başaran, Rektör Prof. Dr. Şükrü Boylu"nun desteğini arkasına alarak çalışmalarını kesintisiz sürdürüyor.
Üniversitenin yenilikçi ve öncü olma misyonuna katkıda bulunmak için projede büyük bir hevesle çalışan Başaran rüzgar tribünü için yola çıkış öyküsünü şöyle özetledi: Üniversite olarak Merkez Kampüs alanında açılacak olan Tıp Fakültesi Hastanesinin büyük bir enerji ihtiyacı olacağından hareketle bu konuya eğildik. Rektörümüz Prof. Dr. Şükrü Boylu"nun bu ihtiyacı örnek bir projeye imza atarak karşılamak isteğinden hareketle araştırmalarımıza başladık. Bu çalışmalar sonucunda gördük ki gerek maliyet gerekse verimlilik açısından en iyi yenilenebilir enerji kaynağı rüzgar enerjisi”
Türkiye"de bu alanda ilk bilimsel araştırma projesini de hayata geçireceklerinin altını çizen Başaran, Aydın halkına da sahip olduğu enerji kaynağının varlığını bilimsel olarak anlatmış olacaklarını da kaydetti. İlk etapta sadece 500 kilowat elektrik üretmeyi hedeflediklerini söyleyen Başaran, şöyle konuştu: “Yapılan ön fizibilite çerçevesinde, mevcut yerleşkede yıllık olarak elde edilecek elektrik enerjisi değeri yaklaşık olarak 800 bin kWh"tir. Bu projenin Rektörlük bütçesine yıllık katkısı yaklaşık olarak 200 bin TL"dir. Projenin içerisinde ayrıca bir ölçüm sistemi de kurularak verilerin yüzde 90"ların üzerinde bir doğrulukta tespiti sağlanacaktır. Proje tamamlandığında, rüzgardan elde edilen enerji değerleri, CO2 azaltım değerleri, rüzgar verileri ve kurulan sistemin tüketimi karşılama oranları Web ortamında izlenebilecektir” -iha