32 Türk kökenli adayın yarıştığı seçimlere 27 parti ve siyasi grup katılıyor.
Almanya çapında toplam 16 eyalette yapılacak seçimlerde, her seçmenin 2 oy hakkı bulunuyor. Seçmenler, oturdukları yerlerde doğrudan milletvekili adayı olan politikacılara ve tercih ettikleri partiye ayrı ayrı oy verecek.

Seçim öncesinde yapılan anketler, hiçbir partinin tek başına hükümeti oluşturacak çoğunluğa sahip olmadığını gösteriyor. Anketlerde açık ara önde olan Hıristiyan Demokrat Birlik'in (CDU) başbakan adayı Almanya Başbakanı Angela Merkel, seçimler sonrasında liberal Hür Demokratlar (FDP) ile merkez sağ koalisyon kurmayı hedefliyor.

Almanya 2005 yılından bu yana, Hıristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) ile Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) oluşturduğu "büyük koalisyon" tarafından yönetiliyor. Başbakan Merkel, Sosyal Demokratlar ile birçok konuda yaşadığı görüş ayrılıkları nedeniyle büyük koalisyonu sürdürmek istemiyor.

Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) başbakan adayı Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise koalisyon seçenekleri arasında FDP ve Yeşiller ile koalisyona öncelik verirken, serbest piyasa ekonomisine mesafeli olan Sol Parti'nin de içinde olacağı bir seçeneğe soğuk bakıyor.

RTL Televizyonu ile Stern dergisinin yaptırdığı ve Cuma günü yayımlanan ankete göre Hristiyan Birlik Partileri (CDU/CSU) yüzde 33 oy oranına sahip. Son ankette Sosyal Demokrat Parti yüzde 25, Hür Demokrat Parti (FDP) yüzde 14, Sol Parti yüzde 12, Yeşiller ise yüzde 10'luk desteğe sahip. Ankette kararsızların oranının yüzde 26 olması da dikkat çekiyor.-yeni şafak