ABD Temsilciler Meclisi, ABD Adalet Bakanı Eric Holder'ı, Meksika sınırında silah kaçakçılığını takip altına almak için yürütülen, ancak başarısızlıkla sonuçlanan ''Hızlı ve Öfkeli'' operasyonuyla ilgili talep edilen belgeleri kendileriyle paylaşmadığı gerekçesiyle ''Kongre'ye itaatsizlikle'' suçladı.

Meclis'te yapılan oylamada, Holder'a karşı ''cezai ve sivil'' nitelikteki iki ayrı paket, çoğunluğu oluşturan Cumhuriyetçilerin desteğiyle açık farkla kabul edildi. Oylamayı, Temsilciler Meclisi'ndeki Demokratların lideri Nancy Pelosi ve siyahi milletvekillerinin de aralarında yer aldığı çok sayıda Demokrat milletvekili salonu terk ederek boykot etti.

Siyahi bakan Holder, ABD tarihinde Kongre tarafından ''Kongre'ye itaatsizlik''le suçlanan görevdeki ilk kabine üyesi oldu.

Cumhuriyetçiler, Holder'ı, ''Hızlı ve Öfkeli'' operasyonuna ilişkin olarak Kongre'de yürütülen incelemeye sekte vurmakla suçlarken, Demokratlar ise, Cumhuriyetçilerin çabasının bir ürünü olan oylamayı, seçim senesinde ABD Başkanı Barack Obama'yı zor durumda bırakmayı amaçlayan siyasi güdümlü bir girişim olarak görüyor.

Adalet Bakanı Holder, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, ''Bugünkü oylama, bazıları açısından iyi bir siyasi şov vazifesi görebilir, ama esasında bu hem aptalca, hem de Amerikan halkına ağır zarar verici bir çaba. Amerikalılar bundan daha iyisini bekliyor ve hak ediyor'' dedi. Holder, Cumhuriyetçilerin bu girişimini, seçim yılında siyasi güdümlü ve saptırılmış bir çaba olarak niteledi.

Temsilciler Meclisi'nin kabul ettiği, ''cezai'' nitelikli itaatsizlik suçlaması, konuyu, Holder'a karşı suçlama yöneltilip yöneltilmeyeceğine kadar verecek olan Washington DC Başsavcısı Ronald Machen'a taşıyor. Ancak, Obama'nın atadığı ve Holder'a karşı sorumlu bir isim olan Machen'ın bu konuda bir işlem yapacağına pek ihtimal verilmiyor.

Meclis'in kabul ettiği ''sivil'' nitelikli itaatsizlik suçlaması ise, Temsilciler Meclisi Gözetim ve Hükümet Reformu Komitesi'ne, Adalet Bakanlığı'nın istenen belgeleri paylaşmaması ve Obama'nın belgelerin gizliliğini korumak için özel yetkisini kullanmasının hukuki geçerliliğinin incelenmesi talebiyle dava açmasına imkan tanıyor. Ancak uzmanlar, bu süreçte de mahkemelerin nihai karara varmasının yıllar sürebileceğini belirtiyor.

"HIZLI VE ÖFKELİ"
''Hızlı ve Öfkeli'' operasyonu, ABD'de Alkol, Tütün, Ateşli Silahlar ve Patlayıcılar Bürosu tarafından, Meksikalı uyuşturucu kartellerinin silah alımlarını takip altına almak amacıyla Arizona eyaletinde başlatılmıştı.

Adalet Bakanı Holder'ın denetiminde yürütülen operasyon kapsamında, Meksika'daki kartellerin silahları nasıl temin ettiğini ve dağıttığını izlemek için kaçak şekilde temin edilen silahların Meksika'ya girişine göz yumulmuş, ancak operasyonun planlandığı gibi gitmemesi sonucu, 1000'in üzerinde silahın izi kaybedilmişti.

Meksikalı uyuşturucu kartellerinin eline geçen bu silahların ikisi, 2010 yılında Meksika sınırındaki devriye ajanı Brian Terry'nin öldürüldüğü yerde bulunmuştu.

AA