Avrupa Birliği Komisyonu, 14 Ekim'de açıklayacağı “Türkiye İlerleme Raporu”nun ilk taslağını oluşturdu. Taslakta Kürt ve Ermenistan açılımına geniş yer ayrıldı

Avrupa Komisyonu Türkiye İlerleme Raporu'nu 14 Ekim'de açıklamaya hazırlanıyor. Rapor, Türkiye'nin limanlarını Kıbrıs Rum Yönetimi'ne açması için tanınan sürenin sonbaharda sona ermesi açısından özellikle önem taşıyor.

TRT ŞEŞ

Taslak raporda ayrıca, TRT Şeş'in açılması,, askeri mahkemelerin yeniden yapılanması, Avrupa Birliği sürecine tam mesai harcayacak olan bir başmüza-kerecinin atanması ve Kürt açılımı çabaları hükümetin olumlu adımları olarak sıralanıyor.

ERMENİSTAN'LA DİYALOG

Ermenistan ile Türkiye arasında varılan mutabakat, ilk taslakta yer almıyor. Ancak gelişmeleri memnuniyetle karşılayan Avrupa Komisyonu, bu yöndeki değerlendirmelerini de önümüzdeki günlerde taslağa eklemeye hazırlanıyor.

KÜRT AÇILIMI

Raporda, geniş yer ayrılan Kürt açılımının mutlaka içeriğinin doldurulması ve toplumsal bir mutabakat ile uzlaşı sağlanmasının önemine değiniliyor. Bu konudaki çabaların bir an önce somut neticeye ulaşması yönünde çağrıda bulunuluyor.

EKSİKLİKLER

Türk Ceza Kanunu'nun 301'inci maddesine yapılan değişikliğe rağmen ifade özgürlüğü ve basın özgürlüğü konusunda eksikliklerin hatta olumsuz anlamda geriye dönüşün olduğunu dile getireriyor.

Ayrıca Ruhban Okulu'nun henüz açılmadığına, Patrikhane'nin ekümenik statüsünün tanınmadığına ve diğer dini azınlıkların hakları konusunda sorunlar yaşandığına vurgu yapılıyor.

Asker-sivil ilişkileri konusunda henüz Avrupa Birliği standartlarına ulaşılamadığı bir kez daha tekrarlanıyor. / yenişafak