Suudi Arabistan'da 30 yıldır yasak olan sinemaların yeniden açılma girişimi başarısızlıkla sonuçlandı ve hükümet sinema salonlarını bir kez daha yasakladı.

Başını Suudi Arabistan Müftüsü Şeyh Abdülaziz El Şeyh'in çektiği muhafazakarlardan gelen tepki üzerine geri adım atan İçişleri Bakanı Naif bin Abdülaziz, kısa bir süre önce başkent Riyad'ta açılan sinema salonunun kapatılması emrini verdi.

Cidde ve Taif kentlerindeki yedi kültür merkezinin de film gösterimi yapması yasaklandı.

Media Line Haber Ajansı'nın haberine göre, sinema ve konserler gibi kültürel faaliyetler karşı cinsleri bir araya getirdiği ve İslami değerleri ihlal ettiği için 30 yıl önce yasaklanmıştı. Hükümet geçtiğimiz aylarda bu yasağı gevşetmişti.

Bu çerçevede Suudi yapımı "Menahi" adlı film Riyat'taki sinema salonuyla Cidde ve Taif'te gösterilmişti. Suudi prensi Velid bin Tallal'ın sahibi olduğu Rotana şirketinin çektiği filmi, sadece erkekler ve 10 yaşın altındaki kız çocukları izleyebilmişti. Kadınların filmin gösterildiği kültür merkezine gelmelerini engellemek için yollara kontrol noktaları kurulmuştu.

Ancak geçen yıl bir Suudi yapımı filmin salonlarda gösterilmiş olması bile muhafazakar İslamcıların tepkilerini çekti. Başını Müftü Abdülaziz El Şeyh'in çektiği muhafazakarlar, ülkede filmlerin kamuya açık alanlarda yayınlanmasının engellenmesi talebiyle bir dilekçe imzaladı. Dilekçede, sinemaların insanların zihnini şerle doldurup ruhlarının saflığına zarar verdiği öne sürüldü.